Veri Yönetişimi ve İstatistik Genel Müdürlüğü Anketler ve Endeksler Müdürlüğü tarafından hazırlanan iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan verilere göre mevsimsellikten arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE) Ocak 2023 döneminde, bir önceki aya göre 3,9 puan artarak 101,7’ye yükseldi.
kolayca yatırım yapın
İmalat sektöründe faaliyet gösteren 1751 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen verilere göre mevsimsellikten arındırılmış endeks (RKGE-MA), Aralık dönemine kıyasla 1,8 puan artarak 103,4 seviyesinde gerçekleşti.
Aralık ayında RKGE aylık 0,1 puan düşüşle 97,8’e inerken, RKGE-MA 0,3 puan artışla 101,6 seviyesinde kaydedilmişti.
İstihdam ve Üretim Hacmi Beklentileri Zayıfladı
Endeksi artış yönünde etkileyen kalemler arasında gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarındaki beklentiler oldu.
Önümüzdeki üç ayda istihdama ve üretim hacmine dair değerlendirmeler ise endeksi düşüş yönünde etkiledi.
Son üç aya dair değerlendirmelerde üretim hacminde artış bildirenler ile ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyirde bir önceki aya göre artış oldu. Söz konusu dönemde iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenlerin, artış yönünde değerlendirme yaptığı görüldü.
Mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmeler zayıfladı.
Gelecek üç ay için üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyirde artış oldu.
Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık üretici fiyat endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 14,2 puan azalarak yüzde 77,2 seviyesinde kaydedildi.
Ankete katılan işyerlerinin yüzde 49,3’ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını, yüzde 14,6’sı talep yetersizliğinin kısıtladığını söyledi. Üretimi kısıtlayan diğer faktörler hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar, işgücü yetersizliği ve diğer faktörler oldu.
İçinde bulunduğu sanayi kolundaki genel gidişata dair bir önceki aya göre iyimser olanların oranı yüzde 8,7’ye yükseldi. Kötümser olanların oranı yüzde 17,5’e geriledi.