Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Reel Kesim Güven Endeksi 5 Ay Sonra Yükselişe Geçti

Merkez Bankası imalat sanayinde faaliyet gösteren iş yerlerinin yanıtları üzerinden yola çıkarak hesapladığı, reel kesim güven endeksi sonuçlarını açıkladı.
Reel Kesim Güven Endeksi 5 Ay Sonra Yükselişe Geçti
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi (RKGE) verilerini yayımladı. İmalat güveni olarak da tanımlanan endeks, bu sektörde faaliyette bulunan 1734 iş yerinin yanıtları ile hazırlandı.

Buna göre Ekim ayında reel kesime olan güven sınırlı da olsa toparlanma kaydetti. Endeks, bir önceki aya göre 0,4 puan artarak 100,3 seviyesine yükseldi.

Endeks, Eylül ayında 2,2 puan azalarak 99,9’a gerilemişti. Nisan ayında 109,7 değerinde geldikten sonra düşüşe geçti. Mayıs’ta 109,4, Haziran’da 106,4, Temmuz’da 103,7 ve Ağustos’ta 102,1 değerinde ölçüldü.

Son üç aydaki toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi.

Negatif yönde etkileyen kalemler arasında ise gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler yer aldı.

GCM Yatırım Banner
Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 102,0 değerine çıktı.
Reel Kesime Güven Arttı
Kaynak: TCMB

Ekim ayında mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmeler, Eylül ile karşılaştırıldığında zayıfladı.

Gelecek üç aylık döneme bakıldığında, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir zayıflarken, istihdamda artış beklentisi de azaldı.

Söz konusu dönem için satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerde de olumsuzluk gözlendi.

Önümüzdeki 12 aylık dönem itibarıyla yıllık üretici fiyat endeksi (ÜFE) beklentisi, önceki aya göre 1,1 puan arttı ve yüzde 91,9 oldu.

Ankette yanıtları yer alan iş yerlerinin yüzde 47,1’i üretimlerini kısıtlayan bir faktör olmadığını söyledi. Yüzde 16,4’ü talep yetersizliğinden şikayet ederken diğer olumsuz yorum yapanlar arasında hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar ve işgücü yetersizliği yer aldı.

Sanayideki genel gidişat konusunda beklentilerin bir önceki ayla aynı olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 72,1, kötümser olanların yüzde 22,5 ve iyimser olanların yüzde 5,4 olarak gerçekleşti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.