
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’nın kendi barış şartlarını kabul etmesini bekleyerek Ukrayna’daki savaşı sürdümeye kararlı. Trump’ın daha sert yaptırım tehditlerinden etkilenmeyen Putin’in, Rus birlikleri ilerledikçe toprak taleplerini genişleyebileceği belirtiliyor.
Reuters tarafından bu bilgilerin, Kremlin’e yakın üç kaynaktan elde edildiği açıklandı.
2014’te doğuda başlayan ayrılıkçı çatışmaların ardından Putin, Şubat 2022’de Ukrayna’ya tam kapsamlı bir işgal emri vermişti. Kaynaklara göre Putin, Rus ekonomisinin ve ordusunun, Batı’nın ek yaptırımlarını da kaldırabilecek kadar güçlü olduğuna inanıyor.
Trump, Pazartesi günü Putin’in ateşkesi reddetmesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirerek Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemleri dahil olmak üzere yeni silah sevkiyatlarını açıkladı. Ayrıca 50 gün içinde bir barış anlaşmasına varılmazsa Rusya’ya yönelik daha fazla yaptırım tehdidinde bulundu.
“Kimse ciddi pazarlık yapmadı”
Üst düzey Kremlin görüşlerine aşina olan üç kaynak, Putin’in Batı’nın baskısıyla savaşı durdurmayacağını ve şimdiye kadar Batılı liderlerle barışın detayları hakkında ciddi bir temas kurulmadığına inandığını söylüyor.
Bir kaynak ise Reuters’a şunları söyledi: “Putin, Ukrayna’da barış için – Amerikalılar dahil – kimsenin kendisiyle ciddi şekilde pazarlık yapmadığını düşünüyor. Bu yüzden talepleri karşılanana kadar devam edecek.”
Trump ve Putin arasında birkaç kez telefon görüşmesi gerçekleştiği ve ABD’nin özel temsilcisi Steve Witkoff’un Rusya’ya ziyarette bulunduğu bilinse de Putin’in henüz somut bir barış planı görmediği aktarılıyor.
Aynı kaynak, “Putin, Trump ile olan ilişkiye değer veriyor ve Witkoff ile yapılan görüşmeleri olumlu buluyor. Ancak Rusya’nın çıkarları her şeyin önünde gelir,” dedi.
Putin’in barış şartları ne?
Putin’in öne sürdüğü barış şartları şöyle sıralanıyor:
- NATO’nun doğuya doğru genişlemeyeceğine dair yasal güvence,
- Ukrayna’nın tarafsız statüde olması ve askeri kapasitesinin sınırlandırılması,
- Rusça konuşan nüfusun korunması,
- Rusya’nın mevcut toprak kazanımlarının tanınması.
Putin’in ayrıca Ukrayna için büyük güçler tarafından sağlanacak bir güvenlik garantisi fikrine de açık olduğu ancak bunun nasıl işleyeceğinin net olmadığı ifade ediliyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ise Rusya’nın işgal ettiği bölgeleri asla tanımayacaklarını ve Ukrayna’nın NATO üyeliğine karar verme hakkının kendilerinde olduğunu defalarca belirtti.