Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Putin Enerji Kumarında Kaybeden Taraf mı Olacak?

Rusya’nın Avrupa’ya karşı enerji silahını kullanması birçok soru işaretine neden oldu. Bazı analistler Rusya’nın zararlı çıkacağını savunuyor. İşte detaylar,
Putin Enerji Kumarında Kaybeden Taraf mı Olacak?
HABER GİRİŞ

Rusya Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna konusundaki hamlelerinin ve Batı’ya arzı tamamen kesmesinin Rusya için iki ucu keskin bir kılıç olabileceği düşünülüyor. Putin, Batı’nın uyguladığı yaptırımlara karşı enerji silahını kullanarak karşılık veriyor.

Rusya, dünyanın en büyük doğal gaz ihracatçısı konumunda. Petrolde ise Suudi Arabistan’dan sonra ikinci sırada. Rusya’dan Avrupa’ya gerçekleşen arzın durmasının dünya piyasalarını derinden sarsmaya devam edeceği ve dünyayı daha da yüksek fiyatlarla karşı karşıya bırakacağı tahmin ediliyor.

Alexei Miller, Avrupa gaz fiyatlarının 2,200 dolardan metreküp başına 4,000 dolara yükselebileceğini belirtti.

Analistlere göre Avrupa Birliği’nin (AB) Rus gazından vazgeçmesi durumunda, Rusya da zarar görecek.

30 Ağustos tarihinde Moskova’da kapalı bir toplantıda tartışılan belgede, “Yabancı tüketicilere arzın azaltılması, Rusya’nın ihracat gelirinde ve sisteminde dengesizliğe yol açacaktır.” ifadeleri yer aldı.

GCM Yatırım Banner

Belgede, AB’nin 2027 yılına kadar Rus gazını terk etmesi durumunda, Rusya’nın bütçe gelirlerinin 2030 yılına kadar yıllık 400 milyar ruble (6,55 milyar dolar) düşeceği tahmin ediliyor.

Söz konusu süreçte ise Rus gazının Avrupa’ya gitmemesi durumunda gaz ihracatında yılda 100 milyar metreküpten fazla azalma görülecek. Bu rakam 2021’deki toplam ihracatın ortalama yarısına tekabül ediyor.

Putin, enerji kartlarını son yıllarda aktif olarak kullanıyor. Bazı ekonomistler ise aksini düşünerek Rusya’nın kaybeden taraf olmadığını kazanan taraf olduğunu savunuyor.

Ekonomist Steve Hanke, Rusya’ya yönelik hamlelerin, yüksek enerji fiyatlarına ve Rusya’nın zenginleşmesine zemin hazırladığını söylemişti. Hanke, “Yaptırımlar bir işe yaramaz, kaybedenler tarafından uygulanır.” demişti.

Bazı ekonomistler, Rusya’nın Avrupa’ya gaz vermemesinin Rusya için çok büyük sorun olmayacağını düşünüyor. Çünkü Rusya, Çin ve Hindistan’a aktif olarak yüksek miktarlarda arz sağlıyor. Rusya’nın tek seçeneğinin Avrupa olmadığı, Çin ve Hindistan gibi büyük pazarlara yaptığı ihracatını artırdığı belirtiliyor.

Rusya’dan Çin’e giden en büyük boru hattından 2022’de toplamda 16 milyar metreküp gaz teslim edilmesi bekleniyor. Bu rakam Rusya’nın her yıl Avrupa’ya ihraç ettiği yüzde 11’lik paya karşılık geliyor. Avrupa’nın Rus enerjisine alternatif bulması halinde, Moskova’yı önemli zorlukların beklediği de yorumların arasında.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.