Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya’nın Ukrayna ile barış görüşmelerini sürdürmeye hazır olduğunu doğruladı.
Kremlin basın servisi tarafından bugün yapılan açıklamaya göre Putin, Rusya’nın diyaloğu sürdürmeye açık olduğunu teyit etti. Bununla birlikte Kremlin basın servisi, Putin’in Macron ve Scholz ile yaptığı telefon görüşmesinde Batı’nın Ukrayna’ya silah pompalamanın tehlikesini de vurguladı.
Rus liderin, Ukrayna’nın Batı silahlarıyla tehlikeli bir şekilde pompalanması konusunun da altını çizerek durumun daha da istikrarsızlaşması ve insani krizin ağırlaşması riskleri konusunda uyarıda bulunduğu belirtildi.Aynı zamanda Rus lider süregelen gıda krizi hakkında da açıklamada bulundu.
Diğer Rus diplomatlarıyla benzer şekilde Putin, gıda krizinin Batılı ülkelerin yanlış ekonomik ve mali politikalarının yanı sıra uyguladıkları Rus karşıtı yaptırımların sonucu olduğunu belirterek gıda tedarikinde yaşanan sıkıntıların gerçek nedenlerini açıkladı.
Rusya’nın Karadeniz limanlarından Ukrayna tahıl ihracatı da dahil olmak üzere engelsiz tahıl ihracatı için seçenekler bulmaya yardım etmeye hazır olduğunu dile getirdi.
Rus gübre ve tarım ürünlerinin arzını artırmanın, küresel gıda pazarındaki gerilimi azaltmaya da yardım edeceğini ve bunun, ilgili kısıtlamaların kaldırılmasını gerektireceğini bildirdi. Kremlin, Rus liderin Almanya ve Fransa liderleriyle görüşmesi hakkında, “Liderler temasları sürdürme konusunda anlaştılar” ifadelerini kullandı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov daha önce yaptığı açıklamada, küresel gıda krizinin pandemi gibi faktörler ve Batılı ülkelerin yanlış hesapları nedeniyle Ukrayna’ya askeri harekatın başlamasından çok önce başladığını söylemişti.
Lavrov ve diğerlerinin yanında Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov Cuma günü yaptığı açıklamada gıda krizi suçlamalarını kabul etmeyerek son birkaç yıldır gelişen gıda krizinin ABD ve diğerleri tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla daha da kötüleştiğini belirtti.
Diplomat ayrıca gıda pazarındaki zorlukların uzun süredir, en azından son iki yılda biriktiğini aktardı.
Bunların, Batılı ülkelerin başta finans ve dış ticaret politikaları olmak üzere makroekonomik politikalardaki ve enerji ile gıda politikalarındaki yanlış hesaplamalar ve sistemsel hatalardan kaynaklandığına işaret etti.