Deprem felaketiyle karşı karşıya kalan Türkiye’de, afetin üçüncü gününde enkaz altında kalan vatandaşlar için nefesler tutuldu. Bilim insanlarından gelen bilgiler ise dikkat çekici oldu. Depremin ikinci gününde OHAL çağrısı yapan jeofizik mühendisi Övgün Ahmet Ercan, son yaptığı açıklamalarda deprem gerçeğini bir kere daha yöneticilerin ve toplumun yüzüne çarptı.
ANKA Haber ajansına konuşan Deprem bilimci Ercan, 10 ilde yaşan deprem felaketi için “Bu dünya çapında bir afet. Yani dünya böyle bir afeti çok az gördü” dedi.
“Yapılar Deprem Yönetmeliğine Uygun Olsaydı Göçmezdi”
Deprem gerçeği olan Türkiye’nin aslında iyi bir deprem yönetmeliğinin olduğunu söyleyen Ercan, “Bu yönetmeliğe uysalardı göçmeyecek yapıları yaparlardı. İşin kötü tarafı yeni yapılan yapılar da göçtü” dedi.
22 yıl önce yazdığı Depreme Çağrı kitabında, deprem beklediği bölgeleri kaleme aldığını söyleyerek şöyle konuştu:
“Türkiye’de deprem olacak, öncelikli deprem beklenen 33 yeri saydım. Bunların içinde Van, Isparta, Sisam, Midilli ve Kahramanmaraş, Adana ve Ceyhan da var.”
Bilgilerini siyasi otoriteyle de paylaştığını ancak karşılık bulamadığını açıklayarak, eyleme geçecek olan tarafın yöneticiler olduğunun altını çizdi.
Ercan, “Yapılar deprem yönetmeliğine uygun olsaydı göçmezdi” şeklinde çıkış yaptı.
“Bizim Yeniden Bir Ülke Kurmamız Gerekiyor”
Her depremde gündeme gelen vergilere de değinen Ercan, 37 milyar dolar biriken deprem fonunun amacının dışında harcanmadığına dikkat çekti.
Ercan, “Deprem vergileri nerede diye sorguladım. O günkü Başbakan bugünkü Cumhurbaşkanı dedi ki ‘Biz onlarla duble yol yaptık’. …Bu böyle söylenince hiçbir tepki çıkmadı.”
“Bizim yeniden bir ülke kurmamız gerekiyor” diyen profesör, Türkiye’nin çok büyük bir coğrafya olduğunu ve yeniden inşa sürecinde toplumsal ve ruhsal sorunların olacağını söyledi.
“Hesaplarıma Göre Yaklaşık 200 Bin Kişi Göçük Altında”
Enkaz altında kalanların sayısının tahmini olarak 200 bine yakın olduğunu paylaşan Ercan şöyle açıklama yaptı:
“Göçen bina sayısı belli. Benim hesaplarıma göre 4 kat üzerinden ve 8 daire olarak hesapladığımda yaklaşık 200 bin kişi göçük altında. Göçükten çıkarılan insan sayısı yaklaşık 8 bin kişi. Eğer hesap doğruysa yani bunun bir garantisi yok. Ama yetkili ağızlar diyorlar ki ‘Biz her yapının altında kalan insanların adını, soyadını, kimliğini biliyoruz.’ O zaman açıklaması gerekiyor gerçekten kaç kişi var? Kim bunlar?”