Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Profesör Hassan: TCMB’nin Güvenini Tehdit Eden 2 Faktör Var

Finans Profesörü Hassan, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz politikasını ve genel makro ekonomik görünümünü değerlendirdi. İşte detaylar;
Profesör Hassan: TCMB’nin Güvenini Tehdit Eden 2 Faktör Var
HABER GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Ağustos’ta Para Politikası Kuru (PPK) toplantından çıkacak faiz kararı haftanın kritik verileri arasında yer alıyor. New Orleans Üniversitesi’nden Finans Profesörü olan Kabir Hassan, Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yerel seçim döneminde TCMB’nin bağımsızlığının sınanacağını savunan Hassan, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ve güvenilirliğinin enflasyonla mücadelede en önemli faktörlerden biri olduğunu söyledi.

Hükümetin mali sıkılaştırma politikaları ve hükümetin enflasyonla olan mücadelesinin piyasalarda güvenilirliği artırdığına işaret ederek, yeni ekonomi yönetiminin Merkez Bankası’na olan güvenin global ölçekte artırdığını belirtti.

Merkez Bankası’nın Bağımsızlığı Sınanabilir

Merkez Bankası’na olan güveni tehdit eden iki faktörün olduğuna da değinen Hassan, ilkinin Kur Korumalı Mevduat (KKM) programı uygulanması sonucu gereken parayı Merkez Bankası’nın finanse edeceğine ilişkin açıklaması ve diğerininse yaklaşan yerel seçimler olduğunu vurguladı.

Yerel seçim döneminde Merkez Bankası’nın bağımsızlığının sınanacağını ileri sürerek, TCMB’nin politikalarına müdahale edilmediği sürece bankanın bağımsızlığına olan güvenin global çapta artacağına dikkat çekti.

GCM Yatırım Banner

Türkiye’nin Risk Primi Düştü

Merkez Bankası’nın faiz politikası ve genel makroekonomik görünüme ilişkin Bloomberg HT’ye konuşan Hassan, Türkiye’nin risk priminin yakın zamandaki politika değişimleri sonucunda 700 baz puandan 400 baz puana düştüğünü bildirdi.

Türkiye’nin risk primi seviyesinin Meksika, Güney Afrika ve Brezilya gibi kalkınmakta olan ülkeler ile kıyaslandığında ise daha düşük olduğunu da dile getirdi.

Hassan açıklamasında, enflasyonun makul bir seviyeye düşmediği sürece Türkiye’nin risk priminin azalmasını beklemenin mantıksız olduğunu vurguladı.

İyimser Olmak için Çok Erken

Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve Afrika Kalkınma Bankası gibi kuruluşlara da danışmanlık veren Hassan, Türkiye’ye yönelik uluslararası yatırımlara ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Döviz kurundaki hareketlere de işaret ederek, “Türk lirasının en fazla değer kaybeden para birimlerinden biri olması daha fazla değer kaybedemeyeceğinin bir işareti olarak algılanabilir mi? Maalesef şu an bu konuda iyimser olmak için çok erken olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Hassan değerlendirmelerinde, “Sonuç olarak, yabancı yatırımı ve sürdürülebilirliği olmayan KKM politikası etkili olduğu sürece döviz kuru sabitliğini konuşmak yerinde olmaz.” dedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.