Petrol fiyatları, küresel ekonomik büyümeye yönelik paniğin ve kaygıların etkisiyle şekilleniyor. Dün meydana gelen sert yükseliş, bankacılık sektörüne dair endişelerin hafiflemesiyle meydana geldi. Bunların yanında Türkiye, Kuzey Irak ve Irak arasında yaşanan anlaşmazlık da 400 bin varillik petrol ihracatının durmasına neden oldu.
kolayca yatırım yapın
Dünya Bankası, yayımladığı raporda küresel ekonominin ortalama potansiyel büyümesinin 2022 ile 2030 arasında yılda yüzde 2,2 ile 30 yılın en düşük seviyesine gerilemesini bekliyor.
Baş Ekonomist Indermit Gill, küresel ekonominin geleceğini değerlendirerek kayıp bir on yılın yaklaştığını söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) meydana gelen bankacılık krizlerinin ardından Silicon Valley Bank’ın (SVB) First Citizens Bankası tarafından satın alınması, küresel piyasalarda en kötünün geride kalmış olabileceği beklentileri güçlendirdi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri sıklıkla iyimser açıklamalar yaparak korkuları yatıştırmaya çalışsa da sektördeki krizlerin resesyonu tetikleyebileceği tahmin ediliyor. Bunların yanında FED’in para politikasına ilişkin belirsizlikler de sürüyor.
Tüm bunlara rağmen SVB ve Signature Bank’ın iflasının meydana geldiği haftalardaki baskı, stres ve endişe büyük oranda azalmış durumda.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Dün 74 dolardan 78 dolara kadar günlük ralli gerçekleştiren Brent petrol, haftalık artışını yüzde 1,4’e çıkardı. Aylık bazda yüzde 8,7 ile hala negatifi gösteren Brent petrol, 7 Mart’ta 87 doları görmüştü.
Brent petrolde 77,75 ile 78,03 dolar aralığı direnç, 77,47 ile 77,19 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izleniyor. Ham petrol ise 73 dolar seviyesinde seyrediyor.
Çin’deki talep toparlanması ve Kovid-19 önlemlerinin azaltılması da fiyatları destekliyor. Çin Ulusal Petrol Şirketi, ülkedeki görünür petrol talebinin bu yıl yüzde 5,1 yükselerek 756 milyon tona çıkacağını açıklamıştı.