Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Petrol Talep Endişelerinin Ortasında Yüzde 3’ten Fazla Düştü

Petrol yıl sonuna kadar üretim kesintisi ve artan talep korkusu ile kayıplarını artırıyor. Ayrıntılar haberde…
Petrol Talep Endişelerinin Ortasında Yüzde 3’ten Fazla Düştü
HABER GİRİŞ

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya’nın 2023 yılı sonuna kadar ham petrol üretim kesintilerine devam etme taahhütlerinin makroekonomik dalgalanmalardan kaynaklanan talep korkularıyla dengelenmesiyle kayıplarını artırdı

Brent petrol yüzde 3’e yakın düşüşle düşüşle varil başına 88 dolar geriledi. Ham petrol ise yüzde 3’ten fazla düştü ve 86 dolar seviyesine indi. Toplantı devam ederken iki kaynak, OPEC+ Ortak Bakanlar İzleme Komitesi’nin (JMMC) Çarşamba günkü çevrimiçi toplantısında grubun üretim politikasında değişiklik yapılmadığını söyledi.

Ham petrol grafiği
Kaynak: Paratic Piyasalar

Yapılan açıklamada, JMMC’nin bir sonraki toplantısının 26 Kasım’da yapılacağı belirtildi. Petrol fiyatları, makroekonomik olumsuzlukların yol açtığı talep korkularının baskısı altında kalmayı sürdürüyor.

Investec analisti Callum Macpherson, “Piyasanın dikkati, kısa vadeli sıkışıklıktan, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasının sonuçlarına, bunun getirdiği bastırılmış makro ortama ve OPEC+’nın 26 Kasım’daki toplantısında bununla nasıl başa çıkmayı planladığına kaydı” açıklamasında bulundu.

Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı, gönüllü olarak günde 1 milyon varillik ham arz kesintisine bu yılın sonuna kadar devam edeceğini doğruladı.

GCM Yatırım Banner

Rusya, mevcut 300.000 varillik ham petrol ihracat kesintilerini yıl sonuna kadar sürdüreceğini ve Nisan ayında belirlenen günlük 500.000 varillik gönüllü üretim kesintisini Kasım ayında gözden geçireceğini söyledi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Rusya ve Suudi Arabistan’ın ortak gönüllü kesintilerinin petrol piyasalarının dengelenmesine yardımcı olduğunu bildirdi. Novak, Kremlin’in dizel ve benzin ihracat yasağının iç pazarda yarattığı olumlu etkiyi de memnuniyetle karşıladı. Hükümetin Rusya’daki akaryakıt fiyatlarını izlemeye devam ettiğini ekledi.

Diğer yandan doların dünya genelinde değerinin artması, petrol fiyatları üzerinde baskı yaratabilir. Petrolün ticari para birimi olan güçlü dolar, petrolü diğer para birimlerini elinde bulunduranlar için nispeten pahalı hale getiriyor ve bu da talebi azaltabiliyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.