Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Petrol Talep Belirsizliğiyle 2023’te Yüzde 10 Değer Kaybetti

Petrol fiyatları, piyasayı kontrol altında tutmak isteyen OPEC+ grubunun arz kesintilerine rağmen 2023 yılında yüzde 10 değer kaybetti. İşte detaylar;
Petrol Talep Belirsizliğiyle 2023’te Yüzde 10 Değer Kaybetti
HABER GİRİŞ

Jeopolitik krizler, Rusya-Ukrayna savaşı, Filistin-İsrail arasında çatışmalarla oldukça hareketli bir yıl geride kaldı. 2023’e 85,96 dolardan başlayan Brent petrolün varili yılı 77,04 dolardan tamamladı. Böylece Brent petrol yılı yüzde 10,6 düşüşle tamamlamış oldu.

Petrol arzı endişeleriyle fiyatlarda yukarı yönlü hareketlilikler bekleniyordu. Fakat dünya devlerinde resesyon beklentilerinin yol açtığı durgunluk ve talep belirsizliği fiyatlar üzerinde daha etkili oldu.

Petrol Talep Belirsizliğiyle 2023’te Yüzde 10 Değer KaybettiKaynak: Paratic Piyasalar

Ham petrol, 3 Ocak saat 13.50 itibarıyla yüzde 0,5 düşüşle 70 dolardan, Brent petrol ise yine yüzde 0i5 düşüşle 75,6 dolardan işlem görüyor.

2023 yılına 80,57 dolarla başlayan ham petrolün varili ise yılı yüzde 11,2 değer kaybıyla 71,65 dolardan kapattı. Böylece hem Brent petrol hem ham petrol 2023’ü son 3 yılın en düşük seviyelerinde tamamladı.

GCM Yatırım Banner

Geçen yıl piyasaların gündeminde arz endişeleri yer alsa da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin başta olmak üzere önde gelen ekonomilere ilişkin talep açısından olumsuz beklentiler 2023 boyunca petrol fiyatlarını baskıladı.

Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan tedarik aksamaları ve arz tarafındaki belirsizlikle beraber Çin’de yaklaşık 2 yıl süren Kovid-19 salgını tedbirleri, petrol fiyatındaki artışların kısıtlı kalmasına neden oldu.

OPEC+ Kesinti Kararları

Söz konusu dönemde düşük petrol fiyatlarından rahatsız olan OPEC+ grubu üyesi bazı ülkeler beklenmedik şekilde üretim kesintisi kararları aldı. Bu kararlar petrol fiyatlarının yükselmesine neden olsa da yine dünyanın en büyük ekonomilerindeki talep belirsizliği daha ağır bastı.

Petrol fiyatlarının düşük kalmasıyla kesinti kararları alarak petrol fiyatları üzerinde kontrolü sağlamak isteyen OPEC+ grubu, üretim kesintilerini daha da artırdı. Ancak arz kesintileri grup açısından istenilen etkiyi yaratamadı ve fiyatlar hedeflen seviyelere çıkmadı.

OPEC+, 2023’ün son çeyreğinde sürpriz bir şekilde Brezilya’yı gruba aldı. Bu durum dünyanın en büyük sekizinci petrol üreticisi olan Brezilya’nın gruba katılmasıyla OPEC grubunun pazar payını güçlendireceği yorumlarını ortaya çıkardı. Fakat grup içerisinde memnuniyetsiz ülkelerden biri olan Angola gruptan ayrılma kararı aldı. Anloga’nın ayrılması ise OPEC grubunun piyasalardaki kontrol gücünün zayıflayacağı yönündeki düşünceleri beraberinde getirdi.

2023’ün son çeyreğinde İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarla tansiyon epey yükseldi. Orta Doğu’daki gerilim, petrol arzına yönelik yeni bir endişeye neden oldu. Devam eden süreçte Kızıldeniz’de yaşanan lojistik aksamalar 2023’ün son çeyreğinde fiyatların dalgalı şekilde hareket etmesine neden oldu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın