Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Petrol Piyasasının Çin’e Yıllar Süren Bağımlılığı Bitebilir

Uzmanlar yakın vadede Çin’in petrol talebinin zirveye ulaşacağını ancak sonrasında düşüş olabileceğini tahmin ediyor.
Petrol Piyasasının Çin’e Yıllar Süren Bağımlılığı Bitebilir
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Çin’in petrol talebi bu on yılın sonunda zirveye ulaşabilir ve ekonomik toparlanma hala belirsizken, küresel petrol piyasalarının, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine ne kadar güvenebileceği merak konusu. Facts Global Energy Başkanı Fereidun Fesharaki, 20 yıldır petrol piyasasının Çin’e bağımlı olduğunu ancak bu hikayede sona yaklaşıldığını söyledi.

Fesharaki, Çin’in petrol talebinin önümüzdeki üç ila beş yıl içinde zirveye ulaşacağını belirterek, “Küresel petrol piyasalarında, talep tarafında esneklik yaratmak için Hindistan gibi ülkelere bakmalıyız” açıklamasında bulundu. Analist, talebin 2027 yılına kadar zirveye ulaşmasını, ardından uzun süreli bir düşüşün gelmesini bekliyor.

Wood petrol ve kimya danışmanı Shiqing Xia, “Çin’in petrol talebi 2027′de zirveye ulaşacak ve daha sonra ülke aktif olarak enerji geçişini sürdürürken uzun vadeli bir düşüşe dönüşecek. genel ekonomik büyüme uzun vadede yavaşlayacak” değerlendirmesinde bulundu.

Çin üç yıl önce, 2060 yılına kadar karbon nötr olma hedefini belirledi ve 2030 yılına kadar karbon emisyonlarının zirveye ulaşması için çaba göstereceğini söyledi. Fesharaki gibi Xia da Hindistan’ın Çin’in ham talebini karşılamasını bekliyor.

Araştırma direktörü, Hindistan’ın bu on yılın sonuna doğru petrol talebinin en büyük büyüme merkezi olarak Çin’i geride bırakacağını söyledi.

Çin dışında, Hindistan’daki ve Güneydoğu Asya’daki diğer gelişmekte olan ekonomilerdeki genel petrol talebinin, 2040′ların başlarına kadar büyümeye devam edeceğini öne sürdü. Gelecek 20 yılda Asya’nın büyüme motorunun Hindistan ve Güneydoğu Asya olacağını söyledi.

Çin Talebinin Sürmesini Bekleyenler de Var

Herkes Çin’in petrol talebinin yakında zirveye ulaşacağı konusunda hemfikir değil. Bazı analistler zaman çizelgesinin birkaç yıldan daha uzun, hatta belki de onlarca yıl süreceği görüşünde.

LSEG Asya’daki Petrol Araştırmaları Direktörü Yaw Yan Chong, Çin’in 2060 yılına kadar net sıfır karbon emisyon hedefi olduğuna atıfta bulunarak, bu yılı petrol talebinin yavaş yavaş azalacağı hedef olarak gösterdi.

Rapidan Enerji Grubu Başkanı Bob McNally de, herhangi bir önemli teknolojik yenilik olmadan Çin’in petrol talebinin önümüzdeki 20 ila 30 yıl boyunca durmayacağı görüşünde. Petrol fiyatları yakın zamanda Rusya ve Suudi Arabistan’ın üretim kesintisini yıl sonuna kadar sürdürme kararı almasıyla desteklendi.

Ham petrol bu süreçte 90 doların üstü seviyeleri gördü. Brent petrolün varil fiyatı ise an itibarıyla 92 dolardan alıcı buluyor.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.