Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Petrol OPEC+’in Kesinti Kararına Rağmen Düşüşünü Sürdürüyor

Petrol, üretim kesintisine rağmen, ekonomik endişelerin daha ağır basması ile kayıplarını artırıyor. Detaylar haberde…
Petrol OPEC+’in Kesinti Kararına Rağmen Düşüşünü Sürdürüyor
HABER GİRİŞ

Petrol fiyatları, küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin Suudi Arabistan’ın üretim kesintilerini derinleştirme taahhüdüne ağır basmasıyla, bir önceki seansta kaydettiği güçlü yükselişin ardından Salı günü varil başına yüzde 2’ye yakın düştü.

Brent petrol vadeli işlemleri 75 dolar seviyesinde bulunuyor. Ham petrol ise 70 dolara kadar düşmüş durumda. Dünyanın en büyük ihracatçısı Suudi Arabistan’ın hafta sonu üretiminin Temmuz ayında günlük 1 milyon varil düşüşle 9 milyon varile gerileyeceğini söylemesinin ardından Brent, 79 dolara kadar yükselmişti.

Brent petrol saatlik grafik
Kaynak: Paratic Piyasalar

Citi analistleri, zayıf talep, daha güçlü OPEC dışı arz, ABD ve Avrupa’daki potansiyel durgunluklar ve Çin’deki düşük büyüme nedeniyle, Suudi’nin kesintisinin fiyat artışını desteklemeye yetmeyeceğini söyledi.

Saxo Bank emtia stratejisi başkanı Ole Hansen, “Piyasa, ABD hizmet PMI’sinde FED’in faizleri duraklatmasına yer açan geniş tabanlı bir kayıp üzerine yoğunlaşan durgunluk endişeleri ile talep riskine odaklanmaya devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Piyasa katılımcıları, FED’in Haziran ayında faiz oranlarına dair nasıl bir karar alacağını merakla bekliyor. Daha yüksek faiz oranlarının enerji talebini azaltabileceği belirtiliyor.

GCM Yatırım Banner

Aracı kurum PVM’den Tamas Varga, yaklaşan ekonomik verilerin, yerleşik enflasyonist baskıya işaret etmesi halinde, yatırımcılar faiz oranlarında daha fazla artış bekleyebileceğini ve OPEC+’in üretim kararının etkisiz hale gelebileceğini ifade etti.

Brent petrol Mart 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile beraber 140 dolara kadar çıkmıştı. Sonrasında küresel piyasalardaki enflasyon sonucu gelen faiz artırımları, resesyon endişelerini beraberinde getirdi. Bu durum petrol piyasasında da kayıpların derinleşmesine neden oldu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın