Piyasalar Ağustos ayını geride bırakmaya hazırlanıyor. Ayın son işlem gününde altın, petrol ve kriptolarda düşüş yönünde işlem görüyor. Küresel ekonomi henüz Covid salgınının yaralarını saramamışken, altı ayı aşkın zamandır yaşanan Ukrayna savaşı toparlanmayı iyice zorlaştırdı.
ABD ekonomisi iki çeyrektir daralıyor. Euro Bölgesi’nde de ikinci çeyrek büyümesi yüzde 3,9 ile piyasa beklentilerinin altında kaldı. Dünyanın en büyük ekonomileri resesyon endişesiyle boğuşurken, merkez bankaları da bir yandan yüksek enflasyonu düşürmek için sıkı parasal politikalar uyguluyor.
Tüm bu gelişmeler küresel petrol talebinde düşüş olacağı beklentisiyle fiyatlara baskı uyguluyor.ABD ham petrolün varil fiyatı, Ağustos ayına 97 dolar üzerinden başladı. Ay boyunca yaşanan gelişmelerle inişli-çıkışlı bir grafik çizdi. 17 Ağustos’ta 86 dolara inerek, bu ayın en düşüğünü kaydetti.
Geçen hafta yeniden hareketlenme gösteren petrol, FED Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole sempozyumu sunumu sonrasında yükselişe geçerek, dün 96 doları aştı. Ancak bu seviyede tutunamayan fiyatlar, ayın son gününde yüzde 3’ten fazla gerileyerek 88,30 dolara kadar indi.
TSİ 14.50’de yüzde 2,85 değer kaybıyla 89 dolardan işlem gören ham petrol, son bir haftada yüzde 7,25, bir ayda yüzde 5,96 oranında düşüş sergiledi.
Brent petrolde günlük kayıp daha geniş olurken, ayı yüzde 7,30 ekside bitirmeye hazırlanıyor.Salı günü varil başına 105 doları aşan Brent petrol, bir günde 9 dolardan fazla geriledi. An itibarıyla yüzde 3,48 ekside 96,68 dolardan işlem görüyor. Fiyatlar bir hafta içinde yüzde 6’nın üzerinde geriledi.
ABD enflasyonu düşürmek için faiz artışlarına devam etmeye kararlı. Avrupa enerji kriziyle boğuşurken ekonomide resesyon işaretleri neredeyse kesinleşmiş durumda. Çin’de ise her geçen gün daha da sıkılaştırılan sıfır vaka politikası sürdürülüyor.
Bunların hepsi toplamda petrol talebini etkileyen gelişmeler. Bunun yanında Libya’daki çatışmaların üretim tesislerine zarar vermesi, ABD ile İran arasındaki nükleer anlaşma müzakereleri ve dünyanın en büyük üreticilerinin alacağı kararlar da petrol piyasasında bir belirsizlik yaratıyor.