Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Petrol, ECB’nin Faiz Kararı ve Bankacılık Krizi ile Kayıplarını Artırıyor

Petrol piyasası son günlerde kayıplarını derinleştirdi ve son 15 ayın en düşük seviyelerinde işlem görüyor.
Petrol, ECB’nin Faiz Kararı ve Bankacılık Krizi ile Kayıplarını Artırıyor
Son Güncelleme: 
Yorum

Petrol fiyatları, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarını 50 baz puan artırmasının ardından ve küresel bir bankacılık krizi korkularının talep görünümüne baskı yapmasıyla kayıplarını artırdı. Fiyatlar 15 ayın en düşük seviyelerine gelmiş durumda.

Brent petrol 72 dolara kadar gerilerken, ham petrolde 66 dolara kadar kayıplar görüldü. Düşüşlerin üst üste üçüncü günü olan Çarşamba günü, ABD ham petrolü 20 Aralık 2021’den bu yana ilk kez varil başına 70 doların altına düştü.

Brent geçen hafta kapanışından bu yana yüzde 12’den fazla üzerinde değer kaybederken, ham petrolü yaklaşık yüzde 13’ten fazla düştü. Saxo Bank analisti Ole Hansen, “Geçen hafta ABD’de başlayan bankacılık krizi Avrupa’ya ve Credit Suisse’e Çarşamba günü sıçradığı için piyasa genelinde riski azaltma ihtiyacı hızlandı” açıklamasında bulundu.

Brent petrol saatlik grafik
Kaynak: Paratic Piyasalar

Credit Suisse, hisselerindeki düşüşün küresel bir mali krize ilişkin korkuları artırmasının ardından likiditesini ve yatırımcı güvenini desteklemek için İsviçre Merkez Bankası’ndan 54 milyar dolara kadar kredi alacağını bildirdi.

Petrol güne yükselişle başlasa da ECB’nin faiz oranlarını yükseltme kararı hissiyat üzerinde baskı oluşturarak kayıplar yeniden arttıç

Banka beklentilerle paralel olarak hareket etti ve faiz oranlarını 50 baz puan yükseltti. Bu adım ECB’nin finans piyasasındaki kaosu ve yatırımcıların politika sıkılaştırmasını geri çevirme çağrılarını görmezden geldiğini gösteriyor.

OPEC+ delegeleri Reuters’e üretici grubunun bu haftaki petrol fiyatlarındaki düşüşün arz ve talep arasındaki herhangi bir dengesizlikten değil finansal korkulardan kaynaklandığını düşündüğünü ve piyasanın istikrar kazanmasını beklediğini söyledi.

Geçen hafta ABD akaryakıt stoklarındaki düşüş, kayıpların sınırlandırılmasına yardımcı oldu. Enerji Bilgi İdaresi verileri, ham petrol stoklarının 1,6 milyon varil arttığını gösterirken, yakıt stoklarında 4,6 milyon varil düşüş görüldü.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu