ABD’de petrol şirketleri, artan petrol fiyatları nedeniyle devasa kârlar elde ederken yönetimin arz artırarak fiyat düşürme çağrılarına kulak tıkıyor.
Amerikalı petrol devleri, Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği yüksek yakıt fiyatlarıyla kârlarını maksimize etti. Ancak Beyaz Saray yönetiminin arz artırma isteği petrol şirketlerinde karşılık bulmadı.
Devon Energy, Pioneer Natural Resources ve ConocoPhillips’in başı çektiği büyük enerji şirketleri, ham petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki yüksek seyir sayesinde gelirlerinde büyük fayda sağladı.
Şirket yöneticileri ise temettüler ve hisse geri alımlarıyla gelirlerini yatırımcılara geri vermeleri için Wall Street’in baskı kurduğunu ileri sürdü.
Devon Energy’nin CEO’su Rick Muncrief, “’Büyük temettülerden hoşlanmıyoruz. Büyüme modeline geri dönmenizi istiyoruz’ diyen hissedarlarımız olmadığı sürece stratejimizi değiştirmemiz mümkün değil” şeklinde görüş bildirdi.
Benzer açıklamayı Occidental Petroleum CEO’su Vicki Hollub da yaparak şöyle konuştu: “Üretimi artırma ihtiyacı hissetmiyoruz. Şu anda en kıymetli şeyin kendi hissemize yatırım olduğunu düşünüyoruz.”
Enerji Fiyatlarındaki Artış Enflasyonu Tetikledi
Yüksek enerji fiyatları, ABD ve Avrupa bölgesinde enflasyon oranlarını rekor düzeylere çıkardı.
Rusya-Ukrayna savaşı sonrası oluşan arz sıkıntısı Rusya’nın elini batıya karşı güçlendirse de dünya geneline bu durum enflasyonist baskı olarak yansıdı.
Petrol üreticisi olarak ezici üstünlüğe sahip olan olan Rusya’ya Avrupa Birliği’nin (AB) uyguladığı yaptırımlar petrol fiyatlarındaki artışı hızlandırdı. Paralel şekilde pek çok alanda akaryakıt kullanılması mal ve hizmet fiyatlarına da zam olarak yansıdı.
ABD Başkanı Joe Biden’ın enflasyonla mücadelede bulduğu çözüm ise petrol arzındaki artışla fiyatları baskılamak oldu. Ancak bu çözüm petrol üreticilerinde karşılık bulmadı.
Biden, en son Haziran ayında ülkesindeki enerji şirketlerine daha fazla üretim yapma çağrısında bulundu.
Petrol şirketlerinden istediği cevabı alamayan Biden, petrol rafinerilerinin kar marjlarının da bu süreçte rekor seviyede artmasına dikkat çekti.
Tüketici üzerindeki ekonomik baskının bu nedenle arttığına değinerek; “Şirketlerinizin hala petrol, mazot ve diğer rafineri ürünlerinin üretimini ve tedarikini artırmak için acil adım atma şansı var” şeklinde açıklamada bulunmuştu.
Politikacılar, petrol şirketleri için yatırımlarını üretime yönlendirmeleri gerektiğini vurgularken, şirketlerin isteği ise kârlarını hissedarlara aktarmak oldu.