Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Petrol Çin Talebi Beklentisi ile Haftalık Kazancına Hazırlanıyor

Petrol piyasası son işlem gününde düşse de, haftalık bazda yükseliş kaydetmeye hazırlanıyor. Son gelişmeler şu şekilde...
Petrol Çin Talebi Beklentisi ile Haftalık Kazancına Hazırlanıyor
HABER GİRİŞ

Petrol fiyatları son işlem gününde kayıp yaşarken, ABD’de artan ham petrol stoklarının ve Avrupa’da sıkılaşan para politikasının getirdiği durgunluk endişelerinin ortasında, Çin’in talep toparlanmasına ilişkin iyimserlikle birlikte haftayı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor.

Brent petrol an itibarıyla 84 dolardan işlem görüyor ve haftalık bazda yüzde 3’lük bir yükseliş mevcut. Ham petrol tarafında da yine yüzde 3’ün haftalık kazanç var ve 78 dolardan alıcı buluyor.

Brent petrol saatlik grafik
Kaynak: Paratic Piyasalar

Petrol fiyatlarındaki günlük gerileme, Euro Bölgesi enflasyonunun geçen ay beklenenden daha az düşmesiyle geldi. Bu da Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) daha fazla faiz artırımına gideceğine dair beklentileri artırdı.

ECB Başkanı Christine Lagarde, merkez bankasının 16 Mart’ta faiz oranlarını hala yarım puan artırmayı düşündüğünü doğruladı. Piyasalar ayrıca Mayıs ayında bir başka 50 baz puanlık artırımı fiyatlıyor.

Çin’in Petrol Talebinde Artış Beklentisi

Petrol üst üste ikinci haftalık haftalık kazancına hazırlanırken, Çin’deki yakıt talebine ilişkin iyimser beklentiler önemi rol oynadı. Çin dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olarak piyasada önemli bir role sahip.

Haitong Futures’tan analistler, “Talep tarafındaki olumlu işaretler, piyasa duyarlılığını iyileştirerek, petrolün güçlü ABD istihdam verileri ve güçlü dolardan gelen baskılara dayanmasını sağladı” notunu düştü.

Dolar endeksinin son günlerdeki yükselişi, petrolü diğer para birimleri karşısında daha değerli hale getiriyor. Çin’de yapılan bir özel sektör anketine göre zorlu COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılması, müşteri talebini canlandırdı. Ülkede hizmet sektöründeki faaliyet Şubat ayında altı ayın en hızlı artışını kaydetti.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı, pandemi sonrası toparlanmanın etkisiyle 2023 için yüzde 6 büyüme hedefliyor. Rusya’nın Mart ayında petrol ihracat kesintilerini Şubat ayına göre yüzde 25’e kadar derinleştirme planı da petrol fiyatlarının yükselmesine yardımcı oldu.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.