Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Pamuk Üretim Desteğine Yüzde 256’lık Artış Yapıldı!

Vahit Kirişci bugün çiftçiye yeni düzenlenen destek ödemelerini açıklayarak, Türkiye’nin ihracatçı konumunda olduğunu söyledi. İşte detaylar;
Pamuk Üretim Desteğine Yüzde 256’lık Artış Yapıldı!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Hatay’ın Antakya ilçesinde yapılan pamuk hasadı etkinliğine katıldı. Kirişci etkinlikte dekar başına 76 lira olan toplam desteğin 271 liraya yükseltildiğini duyurdu. Böylelikle yüzde 256’lık yaklaşık 3,5 kat artış sağlandığını kaydetti.

Bakan Kirişci konuşmasında pamuk üreticisine yapılan desteklemeleri anlatarak, mazot desteğinde 68 lira olan ödemenin 250 liraya çıkacağını açıkladı. Gübre desteğinin ise 8 liradan 21 liraya çıktığını ekledi.

Verimliliği artırmak için sertifikalı tohumluğun önemini vurgulayan Kirişci, son 20 yılda sertifikalı tohumluk üretiminde tam 9 kat artış sağlandığını bildirdi. 2021 yılı üretimi 1 milyon 324 bin ton düzeyinde.

Türkiye Kullandığı Tohumların Yüzde 96’sını Üretiyor

Türkiye’de kullanılan tohumların yüzde 96’sının artık ülkede üretildiğini söyleyerek, tohumda 2021 yılı ihracat rakamının 215 milyon dolar olduğunu ve 117 ülkeye ihraç edildiğinin bilgisini verdi.

Tohum desteğinin 24 liradan 50 liraya çıkarıldığını ileterek, böylelikle yüzde 108’lik bir artış sağlandığına işaret etti. Kirişci resmi Twitter hesabından, “Üreticimize hayırlı uğurlu olsun.” diyerek destekleri şöyle paylaştı:

GCM Yatırım Banner
Pamuk Üreticilerine Yeni Düzenlenen Destek Ödemeleri
KAYNAK: TWİTTER

Türkiye’nin tarımda ihracatçı konumda olduğunu yinelen Kirişci, “Şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim çünkü bu ülkede üreticinin üretmediğini söyleyecek kadar densizlik yapan, hadsizlik yapan çevreler var. Bu ülke bırakın üretmeyi, net ihracatçı konumunda.”

Çiftçi Kayıt Sistemi 1 Ekim’den İtibaren e-Devlet Üzerinden Yapılacak

Türkiye İhracatçılar Meclisinin rakamlarına işaret eden Kirişci, yılın ilk 8 ayında ihracatın 21,5 milyar dolara yükseldiğini ekledi.

Kirişci, çiftçilerin 1 Ekim itibarıyla Çiftçi Kayıt Sistemleri’ne girişlerini e-Devlet üzerinden yapabileceğini anımsattı.

Sözleşmeli üretimin tarımda arz ve talep arasındaki dengeyi korumada önemini belirten Kirişci, tarihin en güzel, üreticileri koruyan bir sözleşmeli üretim mevzuatının meclise sunulacağını söyledi. Mevzuat Gazi Meclis’inin 1 Ekim’deki açılışıyla beraber başlayacak.

Türkiye’de 16 yıldır Tarım Kanunu’nun uygulandığı ifade edilerek, ülkede geliştirilen Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) Azerbaycan’da da tanıtıldığına dikkat çekti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.