Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Pakistan Maliye Bakanı: Sri Lanka Gibi Olmayacağız

Pakistan Maliye Bakanı, ülkesinin Sri Lanka benzeri bir temerrüt krizine girmekten şu an için kurtulduğunu belirtti. Detaylar haberde;
Pakistan Maliye Bakanı: Sri Lanka Gibi Olmayacağız
HABER GİRİŞ

Pakistan Maliye Bakanı Miftah Ismail, son dönemde ülkesinin yaşadığı mali kriz ve IMF anlaşması üzerine bazı açıklamalarda bulundu.

Ismail, hükümetin ülkeyi doğru yola sokacak ve Güney Asya ulusunun ekonomik bir çöküşten kaçınmasına yardımcı olacak adımlar attığını söyledi. Ancak bu adımların halk için bir süre acıya neden olacağını da ekledi.

Son dönemde emtia ve enerji fiyatlarındaki artışın borç sorunlarını daha da kötüleştirdiği ülkede, yetkililer krizden çıkabilmek için her yöntemi deniyor. Merkez bankasına göre, resmi likit döviz rezervlerinin 754 milyon dolar azalarak 8.57 milyon dolara düşmesi nedeniyle ithalat ödemelerinde büyük zorluklar yaşanıyor.

Ismail: Sri Lanka ile Benzer Bir Durum İçine Girebilirdik

Ismail, CNBC’ye verdiği röportajda konuya dair “Pakistan’ın Sri Lanka’nın yolunu tutması ve benzer bir durum içine girmesi konusunda ciddi endişeler vardı. Şükür ki bazı önemli değişiklikler yaptık. Önemli ölçüde kemer sıktık. Ve sanırım bu durumu önledik. Artık bir IMF programındayız. Bu ay içinde yönetim kurulu onayı almayı bekliyoruz. Akaryakıttan, elektrikten sübvansiyonları kaldırdık. Vergileri artırdık. Bu yüzden doğru yönde ilerlediğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Hükümetin aldığı son tedbirlerin Pakistan için zor olacağını ve halk için çok fazla acı anlamına geleceğini kabul eden Ismail “Ama alternatife bakalım. Sri Lanka yolundan gitseydik bu çok daha kötü olurdu” ifadelerini kullandı.

GCM Yatırım Banner

Pakistan’da Borç Krizi

Pakistan, bu yıl Güney Asya komşusu Sri Lanka’yı krize sokan döviz sıkıntısı sorunlarına benzer ciddi bir borç kriziyle karşı karşıya. Bilindiği üzere Sri Lanka, ada ulusunun 1948’deki bağımsızlığından bu yana yaşanan en kötü ekonomik krizin ortasında gıda ve yakıt kıtlığıyla mücadele ediyor. Borcunu ödeyemeyen ülkede yetkililer ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasındaki görüşmeler sürüyor.

Ancak Sri Lanka’nın aksine Pakistan, Temmuz ayında IMF ile bir anlaşma yaparak iflasın önüne geçmeyi başarmış durumda. Ülke, durdurulan genişletilmiş fon tesisini yeniden başlatmak için IMF ile anlaşmaya vardı.

İslamabad, önümüzdeki haftalarda IMF’den 1.17 milyar dolarlık ilk kredi dilimini alacak ve önümüzdeki aylarda daha fazla kredi verilmesi mümkün olacak.

IFM’nin açıklamasında “Pakistan zorlu bir ekonomik dönemeçte. Zorlu bir dış ortam, döngüsel iç politikalarla birleştiğinde iç talebi sürdürülemez seviyelere yükseltti” açıklamasına yer verilmişti.

Ülkenin Enflasyonla Mücadelesi Sürüyor

Resmi verilere göre, Temmuz ayında Pakistan’ın enflasyonu yıllık yüzde 24.93’e yükseldi. Bu oran, Ekim 2008’den bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

Haziran ayında yaptığı bütçe konuşmasında hükümetin para ve maliye politikasını daha iyi kullanarak gereken önlemleri alacağını söyleyen Ismail sözlerine şöyle devam etti:

Buğday ve emtia fiyatlarının düştüğünü düşünüyorum. Pakistan’daki çekirdek enflasyon hala yaklaşık yüzde 12 veya 13’te. Parasal genişlemeyi durdurduk. Faiz oranlarımız şu anda oldukça yüksek sanırım. Enflasyonu, çekirdek enflasyonun olduğu yere geri getirebilmeliyiz.

Maliye Bakanı ayrıca hükümetin enerjiyle ilgili kalemlere yönelik petrol talebini azaltmak için ithalatını kısması gerektiğini söyledi. Ismail bununla ilgili ise “İthalat düştüğü için Pakistan rupisi üzerindeki baskı hafifledi. Aslında, geçen hafta ABD doları karşısında yaklaşık yüzde 7 değer kazandı. Şimdi enflasyonun gerçekten azaldığını göreceğiz” ifadelerini kullandı.

İleriye bakıldığında, Pakistan için işlerin ne zaman düzeleceğine dair bir zaman çerçevesi vermenin çok zor olduğunu söyleyen Bakan, önümüzdeki aylarda ekonomi için umutların parlak olduğunu da sözlerine ekledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.