Pakistanlı yetkililer Salı günü yaptığı açıklamada, kriz ortamında enfeksiyonların yayılmasının kontrolünü kaybetme riskiyle karşı karşıya oldukları konusunda uyarı yaptı. Ülkede selden etkilenen bölgelerde su kaynaklı hastalıklardan en az 9 kişinin daha öldüğü duyuruldu.
UNICEF’in “korkunç ötesinde” olarak nitelendirdiği bir krizle karşı karşıya olan Pakistan’da afet yönetimi biriminin verdiği bilgilere göre ülkeye son haftalarda yoğun ve uzun süreli muson yağmurlarına bağlı olarak ortalamanın üç katı üzerinde yağmur düştüğü bildirildi. Bu durum 551’i çocuk ve 318’i kadın olmak üzere toplam 1.559 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Birimin paylaştığı bu verilerin içinde sel sonrası hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısının yer almadığı da belirtildi.
Hastalık Salgını Tehlikesi Ciddi Boyutlara Ulaştı
Sel nedeniyle yerinden edilen yüz binlerce insan hala açıkta yaşıyor ve yüzlerce kilometreye yayılan sel suları çekilmeye başladığından, yetkililer bunun iki ila altı ay sürebileceğini söylüyor. Durgun ve pis sular ise sıtma, dang humması, cilt ve göz enfeksiyonları ile akut ishal gibi çeşitli hastalıklara yol açmaya devam ediyor.
Hükümet ve ordu tarafından ortaklaşa yürütülen ulusal bir sel müdahale merkezinin başkanı olan Pakistan Planlama Bakanı Ahsan İkbal, İslamabad’da düzenlediği basın toplantısında konuya dair şu açıklamaları yaptı:
“Hastalık salgını gerçeği var. Kontrolden çıkmasından korkuyoruz.”
DHÖ’den İkinci Felaket Uyarısı
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise hastalıklardaki artışın “ikinci bir felaket” potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Sellerden en çok etkilenen bölge olan Sindh’de eyalet hükümeti Pazartesi günü 9 kişinin gastroenterit, akut ishal ve şüpheli sıtmadan öldüğünü, 1 Temmuz’dan bu yana hastalıklardan toplam ölüm sayısının 318’e çıktığını ifade etti.
1 Temmuz’dan bu yana selden etkilenen bölgelerde kurulan derme çatma veya seyyar hastanelerde 2.7 milyondan fazla kişinin suyla bulaşan hastalıklar nedeniyle tedavi edildiği belirtildi. Sadece Pazartesi günü bu tesislerde 72 bin kişinin tedavi gördüğüne dikkat çekildi. Ülkenin diğer üç eyaletinden de binlerce hastalık vakası bildirilmeye devam ediyor.
Sel sonrasında Pakistan’ın zaten zayıf olan sağlık sistemi iyice zor duruma düşmüş durumda. Sindh eyalet hükümeti, 1.200’den fazla tıbbi tesisin hala sel sularında mahsur kaldığını söyledi.
Sel sularıyla çevrili Sehwan kentindeki Abdullah Shah Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Moinuddin Siddique, sıtma ve ishalin hızla yayıldığını söyledi.
Planlama Bakanı İkbal, basın toplantısında, toplumun varlıklı üyelerini sel yardım çabalarına destek vermeye çağırdı ve tıbbi gönüllülerden hükümetle el ele vermelerini istedi. Hükümetin etkilenen bölgelerde daha fazla mobil hastane ve klinik kurduğunu söyleyerek, hamile kadınlar ve yeni doğan bebekler için iki milyon beslenme paketi çağrısında bulundu.
Birukila: Çaresizlik Giderek Artıyor
UNICEF, ailelerin durumunu “kasvetli ötesinde” olarak nitelendirirken, tahminen 16 milyon çocuğun etkilendiğini ve en az 3.4 milyon kız ve erkek çocuğunun acil desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.
UNICEF’in Pakistan’ın güneybatısındaki Belucistan eyaletindeki baş saha görevlisi Gerida Birukila, durumu “tamamen yürek burkucu” olarak nitelendirdi. Cenevre’de Salı günü yapılan bir basın açıklamasında “Pek çok ailenin hastalıklı suyu içmekten başka çaresi yok. Gittiğimiz her yerde çaresizliğin ve umutsuzluğun arttığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu arada aktris Angelina Jolie’nin, Salı günü Pakistan’a geldiği ve Pakistan’ın güneyindeki Dadu bölgesinde sel mağdurlarını ziyaret ettiği belirtildi. Jolie, 2010’daki ölümcül selden sonra da Pakistan’ı ziyaret etmişti.