Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Özel Sektörün Dış Borcu 7 Milyar Dolar Azaldı

Merkez Bankası, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcunu açıkladı. Uzun vadeli borç azalırken kısa vadeli borç arttı.
Özel Sektörün Dış Borcu 7 Milyar Dolar Azaldı
HABER GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) raporuna göre Aralık sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 2021 yıl sonuna göre 7 milyar dolar azalarak 160,1 milyar dolar oldu.

Kasım’da toplam kredi borcu 161,2 milyar dolara gerilemişti. Vadeye göre incelendiğinde Aralık’ta, 2021 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcu 8,7 milyar ABD doları azalarak 151,5 milyar dolara geriledi.

Ticari krediler hariç kısa vadeli kredi borcu 1,7 milyar dolar arttı ve 8,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Uzun vadeli kredi borcunun borçluya göre dağılımına bakıldığında, bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 6 milyar ABD doları azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının 5,9 milyar dolar azalışla 14 milyar dolara gerilediği görüldü.

Bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 577 milyon dolar artarken tahvil stoku 46 milyon dolar artışla 2,4 milyar dolara yükseldi.

Finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 2,7 milyar dolar arttığı, tahvil stokunun 32 milyon ABD doları artarak 9,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 768 milyon dolar artışla 5,1 milyar dolar oldu. Finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 503 milyon dolar arttı ve 1,4 milyar dolara çıktı.

Uzun Vadeli Kredi Borcunun En Büyük Bölümü Yine Dolardan Oluştu

151,5 milyar dolarlık uzun vadeli kredi borcunun yüzde 62,1’i ABD dolarından oluştu. Euro, yüzde 34,1’lik pay ile ikinci sırada yer alırken yüzde 1,8’i Türk lirasından yüzde 2’si ise diğer döviz cinslerinden oluştu.

ABD doları, 8,6 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borçta da öne çıktı. Dolar, yüzde 38,8’ini kapsarken onu yüzde 36,2 ile euro, yüzde 20,9 ile Türk lirası ve yüzde 4,1 ile diğer döviz cinsleri izledi.

Sektör dağılımında ise Aralık sonu itibarıyla uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 35,4’ünü finansal kuruluşların, %64,6’sını ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu.

Kısa vadeli toplam kredi borcunda ise yüzde 74,9 ile finansal kuruluşlar, yüzde 25,1 ile finansal olmayan kuruluşlar yer aldı.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, Aralık sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 41,8 milyar ABD doları tutarında olduğu görüldü.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.