Yatırımcının güvenli limanı altının, uluslararası piyasalarda işlem gören fiyatlarını depolama, nakliye bedelleri, ülkelerin vergi politikaları ve döviz kurundaki dalgalanmalar etkiliyor. Ariş Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş, Dünya’nın haberinde altın fiyatlarını değerlendirdi.
Küresel piyasalarda altın fiyatlarının Türkiye’den farklı olduğunu vurgulayan Güzeliş, ihracat yapıldığında yurt dışı alıcıların TL fiyatını kabul etmediğini belirtti.
Aksesuar ve hediye olarak da kullanılan altının, tüketim ve yatırım aracı olduğuna işaret etti. Küresel piyasalarda altın fiyatlarının kiloda 15-20 dolar gibi küçük fark gösterdiğini söyleyerek, Türkiye’de ise fiyatların 1000-1200 dolarlık fark gösterdiğinin altını çizdi.
Türkiye Altını Pahalıya Alıyor
Türkiye’nin altını daha pahalı aldığını bildiren Güzeliş, bunun da ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Bu yüzden altın fiyatlarının inip çıkmasının iyi olmadığını kaydederek şöyle konuştu;
“Yurt dışındaki alıcılar, ‘Dünya fiyatı bu! Sana bu fiyattan öderim’ diyor. İç pazara satıldığında bir sorun yok ama dışarı satıldığında cepten gidiyor. Buradaki esnaf da o farkı cebinden ödüyor, dolayısıyla zarar ediyor.”
Merkez Bankası’nın Hamlesi Altın Sektörüne Fren Yaptırdı
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından geçen yıl İhracat Genelgesi ile getirilen ihracat gelirinin yüzde 40’ının bankada bozdurulması zorunluluğunu anımsattı. Bunun altın sektörünün hızlı bir trendle yukarı çıktığı dönemde fren yapmak zorunda kaldığını aktardı.
İhracatın önünün açılması gerektiğinin altını çizerek, bu tür direnç sağlayan sorunların önünün acıması durumunda iyi bir yere gelinebileceğini paylaştı.
Ürünlerinin yüzde 95’inin pırlanta olduğunun bilgisi veren Güzeliş, sadece kendi koleksiyonlarını altın yaptıklarını dile getirdi.
İhracatlarının yüzde 10 civarında olduğunu ileterek, uzun zamandır iç piyasaya odaklandıklarını bildirdi. Yıldan yıla yüzde 30 büyüme hedefinde olduklarını da ekledi.