Direk aklınızdan geçeni söyleyelim “ne arabalardı üstadım” diyorsunuz. Gerçekten de yıllarına göre güç, sağlamlık ve konforun zirve noktalarıydı bu arabalar. Omega, çıkışı olan 1986 yılından itibaren Opel tarihinin en karizmatik arabası olmuştu. Keza Safrane’de Renault’un bugünlerde pekte yapamadığı şekillerdeki lüks bekçisiydi. Omega belli boşlukları tamamlamak amacıyla piyasaya sürülmüştü. Çünkü D Segmentte Ascona iken F Segmentte Senator vardı. Boş kalan E sınıfı içinse Omega ortaya çıkartıldı.
kolayca yatırım yapın
Fransa Almanya çekişmesine yaklaşık 6 sene sonra 1992 yılında Renault cephesinden Safrane dahil edildi. E sınıf doluyordu ve savaş oldukça çetin geçecekti. Çünkü bu arabaların özellikleri günümüz bazı otomobillerinde bile olmayacaktı. Bir de hatırlarsanız o yıllar, üretilen arabaların gerçekten satılması gereken yıllardı. Yani üreticiler insanların gözlerini en iyi şekilde boyamak için masraftan çekinmiyorlardı.
Opel Omega ve Renault Safrane Karoser Yapıları
Her iki aracında tasarımları ülkelerine aittir. Özellikle Safrane’nin aldığı şekil bir önceki nesli olarak kabul edilen 25‘lerin devamıydı. Opel ise Omega’nın 1. neslinden sonra 2. nesle geçmedi, adeta zıpladı demek daha doğru olacaktır. Geniş gövde yapıları ve modern çizgileriyle iki modelde tartışmasız derecede iyiydi.
Sağlamlık konularına bakacak olursak; dayanıklılık seviyeleri, kullanılan malzemeler sayesinde iyi olup, Mercedes E ve BMW 5’lerin dikkatini çekmeyi başarmışlardı.
Opel Omege ve Renault Safrane Donanımları
Bu araçların ismi geçtiğinde neden halen daha övgüyle söz edilmelerini donanımlarından anlayabilirsiniz. Safrane, Renault tarihinin “ilk hava yastığına” sahip aracıdır. Opel Omega ise tarihinin ilk ESP sistemi koyulan arabasıydı. Bundan sonra yazacağımız özellikler genelde ortak olanlar.
Oldukça konforlu deri koltuklarında ısıtma, hafıza ve elektrik özellikleri bulunuyordu. Kısa mesafe duruşlar için ABS’de standart listesindeydi. Tuşlu klima takımından digitale geçilerek premium sınıf havasını yükseltmişlerdi. Omega’da daha büyük olmak üzere her iki modelinde, sizlere araç hakkında sunabildiği ekrana sahipler.
Opel Omega ve Renault Safrane Motor Üniteleri
Her iki temsilcinin de kaputlarının altında oldukça güçlü motor seçenekleri mevcut. Safrane’den başlayacak olursak; giriş ünitesi olan 2.0L B420 kodlu motor Volvo‘dan tedariği gerçekleştirilmişti. Aynı ünite 2001 yılında takım arkadaşı Laguna‘da kullanmıştı. Bir sonraki seçenek ise 2.5L benzinli. Bu ünite 163 beygir güç üretiyor.
Çıtayı biraz daha yükselten Renault, Safrane’ye çift turbolu 3.0L 24V V6 gibi muhteşem performanslar sunabilen ünite geliştirdi. 3.0 V6’dan 190 beygir güç alındı. Hazır turbo olayına geçilmişten daha sonradan eklenen 2.2L turbo dizel, 113 beygir güç üretti.
Opel’de motor işlerine biraz daha önem verilmiş ve Omega’nın 300 km/h maksimum hızlara çıkışını sağlayan seri üretim motorlar takılmıştı. Omega’nın 1.8L’den başlayarak 4.0L’ye kadar olan aralıklarda motorlara sahipti.
1.8L 116 hp, 2.0L 122 hp, 2.4L 125 hp, 2.6L 150 hp, 3.0L200 hp, 3.6L 197 hp, 4.0L 272 hp ve lüks klasman aracını spor araba sınıflarını zorlayacak 3.6L’nin 377 hp üreten versiyonu Omega için göreve getirildi. Bizlerin fazla duymadığı 2.3d dizel üniteler de 73 ile 101 hp arasında güçler sağladı.
İçeriğimizde her iki süper modelin temel özelliklerinden bahsettik. 90’lı yılların en büyük lüks temsilcileri, gördüğümüz gibi bulundukları noktayı sonuna kadar haketmişler. Hele ki Safrane’de unutulmayacak bir şeyde aracın “sesli karşılama ve komut” özelliğiydi.
İlginizi Çekebilir :
Hacim ve boyut konusunda birbirlerine yakın seyrediyorlar. Her ikisinin boyuda 4.7 m uzunluğunda. Sadece Omega’nın 3mm gibi fazlalığı var. Peki, zamanın güzel ve lüks araçlarından siz olsanız hangisini tercih ederdiniz?