Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) son aylık raporunda, OPEC+ üreticilerinin 2 Nisan’da açıkladığı üretim hedefi kesintilerinin şokunun bir parçası olarak yaz aylarındaki petrol talebine yönelik aşağı yönlü risklere işaret etti. Örgüt, 2023’te küresel petrol talebine artış yaşanacağına dair beklentisinde bir değişiklik yapmadı.
Raporda, talebin yüzde 2.3 artış ile günde 2,32 milyon varile artacağı belirtildi. Bu geçen ayki tahmine dair bir değişiklik yapılmadığını gösteriyor. OPEC+, Nisan ayının başında yeni bir üretim kesintisi kararı almış ve bu durum petrol fiyatlarında yukarı yönlü bir hareketi beraberinde getirmişti.
OPEC: Petrol Talebinde Azalma Yok
Bu karar brent petrolün varil fiyatını 80 dolardan 87 dolara kadar taşımıştı. OPEC, ABD’deki olağan mevsimsel talep artışının, faiz oranlarındaki artışlardan kaynaklanan herhangi bir ekonomik zayıflıktan etkilenebileceğini ve Çin’in yeniden açılmasının, küresel rafine ham petrol alımındaki düşüşü henüz durdurmadığını bildirdi.
Küresel ekonomik kalkınmaya yönelik potansiyel zorlukların yüksek enflasyon, parasal sıkılaştırma, finansal piyasaların istikrarını ve özel borç seviyelerini içerdiğine dikkat çekildi. Raporda, “Çin’in yakın zamanda yeniden açılmasının etkisi, küresel rafineri alımlarındaki düşüş eğilimini tersine çevirmek için hala yeterli değil” ifadeleri yer aldı.
Rapor ayrıca OPEC’in petrol üretiminin, OPEC+ tarafından piyasayı desteklemek için taahhüt edilen önceki üretim kesintilerinin ve bazı planlanmamış kesintilerin etkisini yansıtarak Mart ayında düştüğünü ortaya koydu. Mart ayında üretimin günde 86.000 varil düşüşle 28.8 milyon varile gerilediği belirtildi.
Küresel petrol arzının Martta bir önceki aya göre günlük 200 bin varil azalışla yaklaşık 101 milyon 900 bin varile gerilediği ifade edildi. Buna rağmen küresel arz, geçen yılki seviyenin 1 milyon 900 bin varil üzerinde gerçekleşti
Brent petrol yazım itibarıyla 87 dolar seviyesinden işlem görüyor. Ham petrolün varil fiyatı ise 83 dolardan alıcı buluyor.