Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ömer Bolat: Cari açık azalıyor, hizmet ihracatı rekor kırdı

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, bugün açıklanan cari işlemler açığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İşte detaylar:
Ömer Bolat: Cari açık azalıyor, hizmet ihracatı rekor kırdı
HABER GİRİŞ

TCMB tarafından açıklanan istatistiklere göre cari açık Mayıs’ta 684 milyon dolarla son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Verileri değerlendiren Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, 2024 yılı Mayıs ayında 19,8 milyar dolar olan yıllıklandırılmış cari işlemler açığının 2025 yılı Mayıs ayında 16,0 milyar dolara gerilediğini aktardı. 2025 yılı ilk 5 ayında, Ocak Mayıs döneminde cari işlemler açığının 21 milyar dolar olarak gerçekleştiğini aktaran Bolat, Mayıs’ta yıllıklandırılmış hizmet ihracatının 116,9 milyar dolar ile rekor seviyeye yükseldiğini aktardı.

”Böylece Türkiye’nin yıllık mal ve hizmet ihracat toplamı 382,3 milyar dolara yükselmiştir. Hükümet olarak mal ve hizmet ihracatını artırmaya ve yerli üreticiyi korumaya yönelik politikalarımızı kararlılıkla sürdürerek, cari işlemler hesabında istikrarlı bir seyir sağlanacak ve makroekonomik istikrar güçlendirilecektir.” ifadelerini kullandı.

Yaz aylarında mal ve hizmetler ihracatındaki güçlü artışlar ile cari işlemler dengesinde olumlu gelişmeler gözleneceğini aktaran Bolat, “Yıl sonunda cari işlemler açığının GSYİH içindeki payının tarihsel ortalamanın (2002-2024 ortalaması: yüzde 3,5) oldukça altında kalmaya devam edeceği beklenmektedir.” diyerek şöyle sürdürdü:

“AB-27’nin yıllıklandırılmış ithalatının hâlâ yatay bir seyir izlemesi, zayıf dış talep, talep, gümrük tarife savaşları ve sıcak savaşlar gibi olumsuz etkilere rağmen, cari işlemler dengesinde stabil durumu korumak hususunda kararlıyız. Bu kapsamda dış talep bileşeninin makro ekonomik istikrarı desteklemeyi sürdüreceğini bekliyoruz.”

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/2Ç Kar/Zarar 32.49% / 67.51%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın