Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

OECD: Türkiye Eğitimde Sınıfta Kaldı

OECD raporunda Türkiye’nin notu kırık geldi. Ülkede öğrencilere ayrılan kaynak ve milli gelirden verilen paya bakıldığında Türkiye son sıralarda yer aldı.
OECD: Türkiye Eğitimde Sınıfta Kaldı
HABER GİRİŞ

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 38 tam üyesi ve ortak üye ülkelerle ilgili hazırladığı eğitim raporunu paylaştı. Raporda Türkiye, eğitim niteliği konusunda aşağı sıralarda yerini aldı. OECD raporu, eğitim alanında Türkiye’nin yatırım ve araştırma konularında başarısız olduğunu gösterdi.

OECD ülkeleri arasında Türkiye, ilköğretimden yükseköğretim düzeyine kadar öğrenci başına düşen yıllık yatırımda son sıralarda yer aldı.

Rapordaki verilere göre Türkiye’nin yıllık harcama tutarı öğrenci başına ortalama 5 bin 743 dolar. OECD ortalaması ise 11 bin 990 dolar. Bu sebeple Türkiye, 36 ülke içinde 34. sırada bulunuyor.

Araştırma Geliştirmede Türkiye Sondan İkinci

Türkiye’de ilkokuldan üniversite seviyesine kadar öğrencilerin masrafı, gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 5,2’sini oluşturuyor.

Bu sonuç ise ülkede öğrencilerin milli gelirden en az faydalanan grup olduğunu gösteriyor.

GCM Yatırım Banner

Spesifik verilere bakıldığında, üniversite öğrencilerinin araştırma ve geliştirme yapması için harcanan finansman tutarı Türkiye’yi sınıfta bıraktı.

Araştırma ve geliştirme yapmak için öğrenci başına yıllık harcamada 4 bin 678 dolar ile Türkiye’nin yeri, 28 ülke içinde 27. sıra oldu.

Yükseköğrenim ile Anaokulu Sıralamasında Tezatlık Var

Raporda, Türkiye’de eğitim yaşının arttığı görüldü. Son 20 yılda 25 ila 34 yaş arası yükseköğrenime devam edenlerin oranı yüzde 9’dan yüzde 40’a çıktı.

Böylece yüzde 31 puanlık artış kaydedildi. Bu artışın OECD ortalamasının çok üzerinde olması dikkat çekti.

Eğitim yaşında artış yaşanan ülkede, eğitime başlama yaşında görülen sonuçlar ise soru işareti yarattı. Türkiye’de anaokuluna giden 3 ila 5 yaş grubu çocuk sayısının oldukça düşük olduğu ortaya çıktı.

OECD ülkeleri içinde söz konusu yaş grubundaki çocukların ortalama oranı yüzde 83 iken bu oran Türkiye’de yüzde 41’de kaldı.

Türkiye, Yabancı Öğrenci Sayısında da Son Sıralarda

Raporda bir diğer şaşırtıcı sonuç, yabancı öğrenci sayısı oldu. Erasmus programına dahil olan Türkiye’de yükseköğrenim gören yabancı öğrenci sayısı, toplam öğrenci sayısının yüzde 0,9’unu oluşturdu.

Böylece Türkiye, 29 ülke arasında 28. sırada yer aldı. Verilere göre paralel şekilde yurt dışında yükseköğrenim gören öğrenci sayısı da düşük geldi.

Yurt dışında yükseköğrenimde okuyan öğrenci sayısı, toplam öğrenci sayısının yüzde 0,7’sini oluşturdu. Bu alanda da son sıralarda olan Türkiye, 38 ülke içinde 37. oldu.

OECD Ülkeleri

38 üyesi bulunan OECD’nin bünyesinde yer alan 20 kurucu üye ülke şunlar:

Türkiye, ABD, Fransa, Kanada, Avusturya, İngiltere, Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda, İsveç, İspanya, Portekiz, Norveç, İzlanda, İsviçre, Danimarka, Yunanistan, İrlanda ve Lüksemburg.

Kurucu ülkelere daha sonra katılan ülkeler ise şunlar:

Japonya, Güney Kore, Finlandiya, İsrail, Letonya, Kolombiya, Litvanya, Avustralya, Estonya, Yeni Zelanda, Çekya, Macaristan, Slovenya, Polonya, Kosta Rika, Şili, Slovakya ve Meksika.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın