Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre, Birleşik Krallık’ın bu yıl tüm gelişmiş ekonomiler arasında en yüksek enflasyona sahip olması bekleniyor. Birleşik Krallık’ın bu yılın sonunda yüzde 6,9 oranında enflasyon bildireceği tahmin ediliyor.
OECD, Birleşik Krallık manşet enflasyonunun düşen enerji fiyatları nedeniyle yavaşlaması ve 2024′ün sonuna kadar hedefe yaklaşmasını bekliyor. Raporda, çekirdek enflasyonun güçlü hizmet enflasyonu nedeniyle daha kalıcı olacağı ve 2024′te yüzde 3,2′ye gerileyeceği tahminine yer verildi.
İngiltere Merkez Bankası(BoE), Mayıs ayında ana faiz oranını yüzde 4,5′e getirmek için oranları 25 baz puan daha artırdı. Merkez bankası büyük ölçüde gıda fiyatları nedeniyle yılın ilk çeyreğinde enflasyonun beklenenden yüksek olduğunu kabul etti.
Geçen ay İngiliz milletvekillerinin huzurunda konuşan BoE Başkanı Andrew Bailey, bankanın tahmin modelinin iyi çalışmadığını ve bu nedenle oran belirleyicilerin onu daha az kullandığını söyledi. Bailey, merkez bankasının birkaç enflasyon artışını tahmin etmekte defalarca başarısız olmasının ardından öğrenilecek çok büyük dersler olduğunu belirtti.
BoE’nin 22 Haziran’daki bir sonraki toplantısında oranları tekrar yükseltmesine kesin gözüyle bakılıyor. OECD ayrıca, para politikasının sıkı kalmaya devam edeceğini üretim üzerinde giderek daha fazla baskı oluşturacağını tahmin ediyor.
Bu politika ile enflasyonun düşeceği ve mali duruşun 2024’e kadar kısıtlı kalacağı kaydedildi. OECD çok az mali alan kaldığını ve bunun da hükümeti faiz oranlarındaki hareketlere önemli ölçüde maruz bıraktığını bildirdi.
Paris merkezli kurum, büyüme beklentileri açısından, İngiltere GSYİH’sının bu yıl yüzde 0,3 ile mütevazı olacağını, ancak 2024′te yüzde 1 büyüme görüleceğini tahmin etti. İşsizliğin ise 2024 yılında yüzde 4,5′a çıkması bekleniyor.
Ülkede geçtiğimiz günlerde açıklanan Nisan ayı enflasyonu, Haziran toplantısında faiz artırımı yapılacağı beklentisini artırıyor.