Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

OECD Hayati Malzemelerdeki İhracat Kısıtlamalarına Karşı Uyardı

Ekonomik İş Birliği Teşkilatı tarafından yapılan açıklamada, kritik öneme sahip malzemelerde, ihracat kısıtlamalarının arttığı belirtildi.
OECD Hayati Malzemelerdeki İhracat Kısıtlamalarına Karşı Uyardı
HABER GİRİŞ

Ekonomik İş Birliği Teşkilatı (OECD), kritik maddeler üzerindeki küresel ihracat kısıtlamalarının son on yılda beş kattan fazla arttığını ve bunun hükümetlerin karbon emisyonlarını azaltma çabalarını potansiyel olarak engellediğini açıkladı.

OECD tarafından yapılan bir araştırmaya göre elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji için gerekli olan lityum, kobalt ve nadir toprak elementleri gibi hammadde ihracatının küresel değerinin yaklaşık onda biri en az bir ihracat kısıtlama önlemiyle karşı karşıya kaldı.

Bu önlemlerin küresel ekonomiye etkisinin oldukça büyük olabileceği uyarısı yapıldı. Çalışma kapsamında 2009-2020 döneminde Çin, Hindistan, Arjantin, Rusya, Vietnam ve Kazakistan yeni ihracat kısıtlamalarının sayısı bakımından ilk altı ülke oldu.

Raporda, önlemlerin genellikle Dünya Ticaret Örgütü kuralları kapsamında yasaklanan miktarlar üzerindeki sınırlar yerine ihracat vergileri şeklini aldığına dikkat çekildi. Cevherler gibi yukarı akış segmentlerinde kısıtlamaların diğer segmentlere göre daha hızlı büyüdüğü belirtildi. OECD araştırmasına göre kritik hammaddelerin üretimi son on yılda daha stabil hale geldi.

Avrupa Birliği geçtiğimiz ay, endüstrisinin temiz teknolojili ürünler üretme ve yeşil geçiş için gerekli hammaddelere erişim konusunda ABD ve Çin ile rekabet edebilmesini sağlamaya yönelik stratejisini yayınlamıştı.

GCM Yatırım Banner

OECD, Mart ayında hazırladığı bir raporda, toparlanmadaki kırılganlığa vurgu yaparak, büyüme beklentisini yükseltmişti. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın, dünya ekonomisine gölge düşürdüğünün altı çizilmişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın