Kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak ve afete dayanıklı şehirler yaratmak amacıyla değiştirilen dönüşüm yasası Meclis’ten geçtikten sonra Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
“Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile yargı sürecinin hızlanmasının yolu açıldı.
Kanun ile riskli yapıların yıktırılması için maliklere tek seferde 90 günden fazla olmamak üzere zaman tanınacak.
Yapıların tahliyesinin önünde engel çıkarılması durumunda kolluk kuvvetleri yoluyla müdahalede bulunulabilecek.
Yıkım için tahliye işleminin yanı sıra riskli yapı tespiti için de yapıda ev sahibi ya da kiracıların bulunmaması halinde kapalı kapı ve alanların açılması suretiyle işlemler zorla gerçekleştirilebilecek.
Riskli alan olarak ilan edilen mahallelerde, tahliyelerin gerçekleşmesi için elektrik, su ve doğal gaz gibi hizmetlerin kesilmesi yetkisi bakanlıktan alınıp Kentsel Dönüşüm Başkanlığına verilecek.
İptal Talepleri Saf Dışı Kalacak
Kentsel dönüşüm, maliklerin salt çoğunlukla aldığı kararla yapılacak. Böylece hak sahiplerinin kararıyla işleme geçen uygulamalarda çoğunluk üçte ikiden yarıya düşürülecek.
Yeni düzenleme ile afet bölgesinde yıkım kararlarının iptali için gelen talepler nedeniyle yıkımı yapılamayan binalar için yargı sürecindeki tıkanıklık giderilecek.
Rezerv yapı alanı olarak ilan edilecek alanlarda, yeni yerleşim alanı olarak belirlenmesi şartı saf dışı olacak. Mevcut yerleşim alanlarının rezerv alan ilan edilmesine zemin hazırlanacak.