ABD’nin, Nvidia’nın en güçlü ikinci yapay zeka çipi olan H200’ün Çin’e satışına sınırlı onay verdiği ortaya çıktı. Reuters’a konuşan kaynaklara göre Alibaba, Tencent, ByteDance ve JD.com gibi büyük Çinli teknoloji şirketleri çip satın almak için onay aldı.
Buna rağmen teslimatlar henüz başlamadı. Çin tarafının, yerli yapay zeka çip sektörünü koruma amacıyla siparişlere mesafeli yaklaştığı belirtiliyor.
Nvidia CEO’su Jensen Huang’ın da Trump’ın Pekin ziyaretine son anda dahil olması, taraflar arasında teknoloji ticaretindeki tıkanıklığın aşılabileceği beklentisini artırdıç
ABD’nin ihracat kuralları kapsamında Çinli şirketlerin çipleri askeri amaçlarla kullanmayacağını kanıtlaması gerekiyor. Ayrıca Trump yönetiminin, satış gelirlerinin yüzde 25’inin ABD’ye aktarılmasını öngören özel bir düzenleme yaptığı aktarıldı.
Çin ise bu süreçte Huawei gibi yerli üreticilere yönelmeye devam ediyor. Nvidia CEO’su Huang daha önce şirketin Çin’deki yapay zeka çipi pazar payının neredeyse sıfıra indiğini söylemişti.
Uzmanlar, ABD-Çin teknoloji rekabetinin artık onaylanmış ticari anlaşmaları bile çıkmaza soktuğunu belirtiyor.