Türkiye de dünyanın diğer tüm ülkeleri gibi şu sıralar coronavirüs salgınıyla çetin bir mücadele veriyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 3 bin 520 yurttaşımız Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Şu ana kadar 129 bin vaka bildirilirken, toplam iyileşen sayısının 73 bin 285’e çıkması karamsarlığın azalmasına yardımcı oldu.
kolayca yatırım yapın
Salgının yayılma hızının azalmasıyla 11 Mayıs’tan itibaren kısıtlamalar da yavaş yavaş kaldırılmaya başlanacak. Ancak yaklaşık iki aydır birçok işyerinin kepenk kapatması tüm dünyada olduğu gibi bizde de ticari faaliyetleri kısıtladı.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, salgın etkisiyle ihracatın son iki aydır düştüğünü söyledi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) ise otomotiv ihracatına yönelik rakamları açıkladı.
OİB verilerine göre, Türkiye’nin otomotiv ihracatı Nisan’da %77’lik düşüş sergiledi.Açıklanan verilere göre Nisan’da Covid-19 salgınının yarattığı olumsuzlukla otomotiv sektörünün ihracatından 596 milyon dolar gelir elde edildi. Bu dönemde Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta %81 oranında düşüş gerçekleşti. Otomotiv sektörü Türkiye’nin ihracatına en fazla katkı sağlayan sektörlerin başında yer alıyor.
Yılın ilk üç ayında yapılan ihracat %27 oranında düşüş sergilerken elde edilen gelir 7.6 milyar dolar olarak açıklandı. Söz konusu dönemde binek otomobil ihracatı %86 azalarak 132 milyon dolar oldu. %63 oranında azalma olan tedarik endüstrisi ihracatından 342 milyon dolar gelir sağlandı.
Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı %91,5 düşüşle 40 milyon dolara, otobüs, minibüs ve midibüs ihracatı ise %68,5 düşüşle 53.5 milyon dolara geriledi. Otomotiv endüstrisinde Türkiye’nin en büyük pazar payına sahip olan Almanya’ya yapılan ihracatta %70’lik düşüş oldu.
Böylelikle Nisan ayında sektör ihracatından 110 milyon dolar gelir sağlandı. %79 düşüş olan İtalya otomotiv ihracatından 50 milyon dolar, %82 düşüş olan Fransa ihracatından 48 milyon dolar elde edildi.
Türkiye’nin otomotiv ihracatı yaptığı diğer ülkelerden ise Amerika’da %70, Birleşik Krallık‘ta %90,5, Polonya’da %80, Hollanda’da %80, Belçika’da %78 ve İsrail’de %75 oranında düşüş gerçekleşti. %81 azalma olan Avrupa Birliği ihracatından ise 377 milyon dolar geldi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, koronavirüs salgınının ticaret rakamlarına etkisini değerlendirdi.Bakan Pekcan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) koordinasyonunda Türkiye-Avrupa iş konseyleri başkanlarıyla video konferans görüşmesi yaptı. Bu süreçte bu tür görüşmelerin çok önemli olduğunu ifade eden Pekcan, kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte çok faydalı tedbirler aldıklarını belirtti.
Salgının yaralarını hep birlikte saracağımızı ve beraber sıyrılacağımızı belirten Ticaret Bakanı Türkiye’nin sağlık konusunda diğer ülkelerden pozitif ayrıştığını hatırlattı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye’de diğer ülkelerden farklı olarak filyasyon yönteminin uyguladığını ve Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere birçok kesim tarafından örnek gösterildiğimizi söylemişti.
Ruhsar Pekcan yılın ilk iki ayında ihracatın %4,1 oranında arttığını fakat salgının etkisiyle son iki ayda düşüşe geçtiğini açıkladı. Salgının başladığı ve artış gösterdiği Mart ayında ihracat %17,81 oranında düşüş göstermişti.
Avrupa’nın Türkiye’nin en büyük ticari ortağı olduğunu hatırlatarak bize kalite ve inovasyon standartlarımızı yükseltme konusunda çok fazla katkısı olduğunu dile getirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle: “İhracat Hedeflerimiz Covid-19’dan Büyük”.Nisan ayında Türkiye’nin toplam ihracatı 8 milyar 993 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Salgın nedeniyle %41,4 gibi neredeyse yarı yarıya bir düşüş yaşandı. Başkan Gülle, kimsenin ümitsizliğe kapılmamasını, 190 milyar dolar ihracat ve dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefine doğru hep birlikte emin adımlarla ilerlememiz gerektiğini söyledi.
Covid-19 pandemisinin küresel olarak ticarette tüm öngörüleri değiştirdiğini, ancak Türkiye’nin önceden aldığı tedbirlerle yılın ilk çeyreğinde %5,6 büyüme beklediklerini aktardı. Nisan ayında rakamlar düşüş gösterse de umutsuzluğa kapılmadan, fırsatların değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Yeni dünya düzeninde yer almak için eylem planlarını devreye aldıklarını ifade ederek, “Unutulmayalım ki, ihracat hedeflerimiz Covid-19’dan büyük. Ülkemiz ihracatı bu zorlu süreçten güçlenerek alnının akıyla çıkacaktır. Biz hiç yılmadan Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye hedefine doğru giden yolda kararlı yürüyüşümüzü sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.