Koronavirüs pandemisinin yanında petroldeki çöküşten de büyük darbe alan Batı Afrika ülkesi için görünüm kararıyor. Nijerya Maliye Bakanı Zainab Ahmed’in açıklamaları, ülke ekonomisi için beklentinin ne kadar karamsar olduğunu açıkça gösterdi.
Perşembe günü başkent Abuja’daki Ulusal Ekonomik Konseyi (NEC) toplantısından sonra konuşan Ahmed; pandemi nedeniyle petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından tahminlerden daha derin bir durgunluğun yaklaştığını dile getirdi.
Maliye, Bütçe ve Ulusal Planlama Bakanı Zainab Ahmed, Perşembe günkü Ulusal Ekonomik Konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamalarla gündeme geldi.Nijerya ekonomisinin 2020’de teşvik olmadan en kötü senaryoda yüzde 8,9’a kadar küçülebileceğini dile getirerek petrol fiyatlarındaki çöküşe atıfta bulundu. Sonuçta ihracatçı ülke, bu kez de ABD-Çin geriliminden etkilenen petrol nedeniyle pandemi dışında başka büyük bir tehlike ile karşı karşıyaydı. Zira bütçesinin büyük bir kısmı ihracatının yüzde 90’ından fazlasını oluşturan petrol geliriyle finanse edilmektedir.
Premium Times’ın haberine göre Maliye Bakanı, Ulusal İstatistik Bürosu Nijerya’nın (NBS) yaptığı değerlendirmenin Nijerya’nın ortalama yüzde eksi 4,4 oranında bir durgunluğa gireceği yönünde olduğunu söyledi. Ancak teşvik paketleri çalışmalarıyla bu durgunluğun etkisinin azaltılabileceğine inandıklarını ekledi.
Önerilen her şeyin uygulanabilmesi durumunda yılın yüzde eksi 0,4 oranında bir durgunlukla sonuçlanabileceğini dile getirdi.“Her durumda durgunluğa gireceğiz ancak yapmaya çalıştığımız şey bunun sığ olmasını sağlamaktır” diyen Ahmed’in açıklaması, Nijerya GSYİH’sinin ilk çeyrekte ve ikinci çeyrekte azalacağını gösterdi. Ayrıca koronavirüs vakalarındaki günlük artışa rağmen Nijerya’nın ekonomisini neden yavaş yavaş yeniden açtığından bahsetti.
“Bu çok zor bir zaman çünkü şimdi karşılaştığımız zorluklar iki katına çıktı. Sağlık sorunu ve ekonomik bir zorluk var. Mevcut sağlık sorununu ele alsak da ekonominin depresyona girmemesi için ekonomiyi nasıl destekleyebileceğimize bakmalıyız. İnsanları beslemeliyiz ve insanları ancak insanlar dışarı çıkıp ekip biçtiğinde besleyebilirsiniz. Çok büyük bir nüfusuz, risk almak istemiyoruz ve etkiyi hafifletmek için yeterli kaynağımız yok.”