Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Nebati: Kurdaki Oynaklık Azaldı Mücadeleye Devam

Maliye Bakanı Nebati, döviz kurundaki oynaklığın azaldığını söyleyerek fiyat istikrarında mücadeleye devam mesajı verdi. Ayrıntılar haberde;
Nebati: Kurdaki Oynaklık Azaldı Mücadeleye Devam
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Hürriyet’ten Neşe Karanfil’e konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon, döviz kuru, Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve uygulanan ekonomi modeli hakkında açıklamalarda bulundu.

Enflasyonla mücadelede öncelikli amacın kalıcı fiyat istikrarı olduğunu vurgulayan Nebati, ekonominin tüm kurumlarıyla birlikte mücadelenin devam edeceği mesajını verdi.

“Nihai amacımıza ulaşıncaya dek vatandaşlarımızı hayat pahalılığına karşı destekleyen ve koruyan benzer uygulamalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde açıklamada bulundu.

Kurdaki Oynaklık Azaldı

Yükselen emtia fiyatlarına değinen Nebati’ye göre döviz kuru önemli bir ilave baskı oluştursa da yüksek seviyede kalan kurun oynak olmaması pozitif bir gösterge.

Nebati’nin açıklaması şöyle:

GCM Yatırım Banner

“Bu zorlu koşullarda kurun seviyesinden ziyade oynaklığının azaltılmış olması bizim için olumlu bir göstergedir. Çalışmalarımız gösteriyor ki KKM uygulaması devreye alınmasaydı kurların ima ettiği oynaklık çok daha fazla olabilirdi.”

KKM’nin tasarı aşamasında fayda-maliyet etki analizinin yapıldığı ve sonrasında uygulamaya geçirildiği bilgisini veren Nebati;

“Şu ana kadarki gerçekleşmeler, bu adımımızın ne kadar isabetli olduğunu da teyit eder niteliktedir. Eğer KKM enstrümanı hayata geçirilmemiş olsaydı özellikle döviz kuru gelişmeleri üzerinden ekonomimizin çeşitli alanlarına yansıyacak yük çok daha fazla olacaktı” dedi.

“241,3 Milyar Lira Vergiden Feragat Edildi”

“Hiçbir şekilde fahiş fiyat oluşumlarına müsamaha göstermedik ve göstermeyeceğiz” diyen Nebati, gıda fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınması için KDV indirimini ve mesken kullanımındaki doğalgazın yüzde 81’inin sübvanse edildiğini hatırlattı.

Fiyat artışlarını yavaşlatmak için 241,3 milyar lira vergiden feragat edildiğini söyleyerek, “Attığımız adımların vatandaşlarımıza yansımasının takipçisiyiz” dedi.

Maaş zamlarına da değinerek, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olan zamdan sonra asgari ücretteki birikimli artışın yüzde 94,6 oranına ulaştığını söyledi.

Kamu görevlileriyle memur emeklilerinin ücretlerine birikimli olarak yüzde 85,5 oranında, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına ise birikimli olarak yüzde 78,6 oranında zam yapıldığını kaydetti.

Alım gücünü iyileştirmek için kamu maliyesinde disiplinden taviz vermeden destekleyici politikaların süreceğinin altını çizerek; “Bu yaklaşımımızla önümüzdeki dönemde de enflasyonla mücadelede kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz” dedi.

KKM Uygulaması Başarılı Oldu

KKM hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Nebati, bu ay itibarıyla KKM hesaplarında toplanan 1 trilyon 65 milyar liralık tutarın 515 milyar liralısının döviz tevdiat hesaplarından oluştuğunu söyledi.

Bu tutarlar referans alındığında yurtiçi yerleşiklerin döviz talebini sınırlandırmada KKM uygulamasının başarılı olduğunu savundu.

“Döviz tevdiat hesaplarındaki toplam tutar 22 Aralık 2021’de 261,6 milyar dolar iken, bugün itibarıyla 233,4 milyar dolara gerilemiş durumdadır” diyen Nebati, KKM uygulamasıyla liralaşmanın desteklendiğini ve kur kaynaklı baskıların sınırlandığını söyledi.

Döviz Kurundaki Yukarı Yönlü Seyir Dış Etkenlerden Kaynaklı

Döviz kurunun KKM’nin açıklanmasının ardından gerileyerek istikrarlı bir görünüm kazandığını ifade eden Nebati, son dönemde kurdaki yukarı yönlü hareketin sorumlusunu dış etkenler olarak gösterdi.

Nebati, bu dış etkenleri; küresel çaplı finansal koşulların sıkılaşması, Rusya-Ukrayna savaşı ve evrensel düzeyde artan belirsizlikler olarak sıraladı.

Maliye Bakanı Nebati’nin açıklaması şöyle:

“Yakın coğrafyamızda birbiriyle çatışma yaşayan ülkeler bizim önemli ticari ortaklarımız olduğundan, buradan kaynaklanan ilave stres ekonomimizi diğer ekonomilere nazaran daha fazla etkileme potansiyeline sahip.”

Türkiye Ekonomi Modeli’nde Kredilerde Artış Yaşandı

Bakan Nebati, uygulanan Türkiye Ekonomi Modeli (TEM) hakkında da açıklamalarda bulundu. TEM ile birlikte kredi büyümesinin yaklaşık üç katına çıkarak 1,4 trilyon liraya yükseldiğini ve ticari kredilerin toplam kredi büyümesinin sürükleyicisi haline geldiğini aktardı.

TEM’in devreye alındığı tarihten itibaren ticari kredilerde 1,2 trilyon lira, tüketici kredilerinde 141,3 milyar lira artış yaşandığını söyleyerek şöyle konuştu:

“10 Aralık 2021 tarihinde yüzde 9,9 olan kur etkisinden arındırılmış yıllık ticari kredi büyümesi 24 Haziran 2022 tarihinde yüzde 31,3’e yükseldi. Ticari krediler içerisinde KOBİ segmentindeki artış dikkat çekici. Bu dönemde KOBİ kredileri nominal 432,7 milyar lira artış gösterdi. Ticari kredilerdeki büyümenin üçte birinden fazlası KOBİ kredilerinden kaynaklanıyor.”

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.