Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bugün resmi Twitter hesabından kamu maliyesinde gerçekleştirilen teknoloji reformu ile yeni bir döneme başlandığını duyurdu. Geliştirilen yerli ve milli yazılım teknolojisiyle tüm mali süreçlerin elektronik ortama taşınacağını açıkladı.
Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bileşik Sistemi Projesi ile elektronik belge altyapısına ve açık kaynak kodlu yazılım mimarisine sahip olunacağını kaydetti.
Bakan Nebati açıklamasında, uluslararası standartlara uygun Muhasebe Bilişim Sistemi’ni merkezi yönetim kapsamındaki tüm idarelerde ve talep edilen diğer kurumlarda uygulandığını belirtti.
Söz konusu proje kapsamında, muhasebe sistemiyle uyumlu harcama yönetim sisteminin de hayata geçirildiğinin bilgisini veren Nebati, e-fatura uygulaması ile kağıt fatura kullanımının kaldırılacağını bildirdi.
Bunlara ek olarak e-tahsilat altyapısının da güçlendirildiğini paylaştı. E-teminat altyapısının yaygınlaştırıldığını ve e-belge sisteminin dönüşümünün gerçekleştirildiğine işaret etti.
Elektronik Ortama Geçiş ile Kağıt Faturalar Tarih Olacak
Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kamudaki tüm ödemeler ve diğer mali işlemlerin elektronik ortama taşınmasına ilişkin yazılı bir açıklama gelmişti. Açıklamada söz edilen sisteminin 2017 yılından itibaren geliştirilmeye başlatıldığı söylenmişti.
Geliştirilen sistemin uluslararası standartlarda olduğu ve tüm belgelerin e-belgeye dönüştürülmesi için çalışmaların hızla devam ettiği iletilmişti.
Yapılan çalışmalar ile elektronik ortama taşınan belgelerin e-imza ile sistemler ve kurumlar arasında hızlı bir şekilde dolaşacağı vurgulanmıştı. Böylelikle belgelerin elektronik ortamda Sayıştay’ın da denetimine sunulması sağlanacaktı.
Bu sayede geliştirilen yeni uygulama ile kamudaki işlemlerin hızlı bir şekilde çözüleceği ve kağıt kullanımının tamamen kaldırılarak tasarruf sağlanacağına dikkat çekilmişti. Ayrıca posta ve kargo masraflarında da tasarrufa gidileceği eklenmişti.