Ukrayna Merkez Bankası (NUB), Kakhovka barajı felaketinin 2023 yılı için ülkedeki enflasyonu olumsuz etkileyeceğini bildirdi. Ukrayna medyasının aktardığına göre Kakhovka hidroelektrik santrali faciasının bu yıl için enflasyona yüzde 0,3 puan eklemesi bekleniyor.
kolayca yatırım yapın
Konuya dair tahminlere NUB’un internet sitesinde yer verilirken, düzenleyici kurum, felaketin fiyatlar üzerinde olumsuz bir etkisi olacağını söyledi.
Kakhovka’nın Enflasyona Etkisi Olacak
NBU’nun erken tahminlerine göre bu durumun, birden fazla girişimin işleyişini karmaşık hale getirmesi ve başta sebzeler olmak üzere mahsullerin kısmi kaybı nedeniyle bu yılki enflasyon oranına yaklaşık 0,3 puan katkıda bulunacağı belirtildi.
Buna ek olarak, 2023’ün ilk yarısında enflasyonda önemli bir düşüşe katkıda bulunan baz etkisi kademeli olarak ortadan kalkacağı için enflasyonun yavaşlamaya devam edeceği ifade edildi.
Fiyat dinamiklerinin, belirli kamu hizmeti tarifelerindeki artışlardan ve yakıtlara savaş öncesi vergilerin iadesinden etkileneceğine de dikkat çekildi.
Yıllık Bazda Tüketici Enflasyonu Geriledi
Enflasyonun, Mayıs’ta yıllık bazda yüzde 15,3’e gerilemesinin, baz etkisinin yanı sıra enflasyondaki gerileme, bol miktarda gıda ve yakıt arzı, daha güçlü Ukrayna grivnası nakit döviz kuru ile iyileşen döviz kuru ve enflasyon beklentilerinden kaynaklandığı belirtildi.
Manşet enflasyon yavaşlamış olsa da, altta yatan enflasyonist baskıların oldukça yüksek olduğuna vurgu yapıldı.
Çekirdek enflasyonun Mayıs ayında NBU’nun tahminiyle eşleşir biçimde yıllık bazda yalnızca yüzde 15,6’ya gerilediği belirtildi. Açıklamada, bu tür dinamiklerin, diğer unsurların yanı sıra, işletmelerin krizle ilgili harcamalarının mal ve hizmet fiyatlarına yansımaya devam ettiğini gösterdiği ifade edildi.
Enflasyon için Risklere Değinildi
NBU, enflasyon dinamikleri ve ekonomik kalkınma için kilit riskin, krizin daha uzun sürmesi ve öngörülemeyen doğası ve yoğunluğu olduğuna dikkat çekti.
Diğer risklerin de devam ettiği belirtilirken bu unsurlar şöyle sıralandı: Enerji altyapısı da dahil olmak üzere kritik altyapı tesislerinde devam eden hasar, enerji sektörü, aksamalar veya tahıl koridorunun kapanması dahil olmak üzere ek bütçe ihtiyaçlarının ve önemli yarı mali açıkların ortaya çıkması, bazı Avrupa ülkeleri tarafından Ukrayna gıda ithalatına uygulanan kısıtlamalar.
Öte yandan NBU, Ukrayna’nın toparlanma projesinin Avrupa entegrasyon reformlarıyla birlikte hızlı bir şekilde uygulanmasının ekonomik büyümenin hızını önemli ölçüde artırabileceğini ve enflasyonu daha hızlı bir oranda azaltabileceğini bildirdi.