İsveç, bugün yaptığı açıklamada hava savunma kapasitesini üç katına çıkaracak 4 milyar dolarlık bir anlaşmayla Fransa’dan dört savaş gemisi sipariş edeceğini duyurdu. Başbakan Ulf Kristersson, Stockholm’de düzenlediği basın toplantısında, bu yatırımın İsveç’in 1980’lerden bu yana yaptığı en büyük savunma yatırımı olacağını söyledi.
Fransız Savunma ve Müdahale (FDI) şirketine ait Naval Group’tan alınacak fırkateynlerin değeri yaklaşık 40 milyar İsveç kronu (4,25 milyar dolar) olup, ilk teslimatın 2030 yılında yapılması bekleniyor.
Kristersson, “Bu, İsveç’in hava savunma kapasitesinin bugüne kıyasla üç katına çıkması anlamına geliyor ve bu da bu kararın büyüklüğünü ve deniz kuvvetlerinin önemini gösteriyor. Bu kararla, İsveç’in Baltık Denizi’ni gelecekte önemli ölçüde daha güvenli hale getirmeye katkıda bulunduğuna inanıyorum.” dedi.
Gelişme üzerine Avrupa savunma hisseleri Salı sabahı işlemlerinde genel olarak yükseldi.
İsveç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin güvenlik ortamını değiştirdiğini ve ülkenin iki yüzyıllık askeri tarafsızlığı ve bağlantısızlığına son verdiğini söylemesinin ardından Mart 2024’te NATO’ya katıldı.