Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ülkelerinin liderleri, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta zirve toplantısı düzenleyecek. Zirvede liderlerin, başta Ukrayna olmak üzere birçok konuda önemli kararlara imza atacağı öngörülüyor.
Vilnius’ta düzenlenecek olan NATO Zirvesi, Rusya sınırına yaklaşık 300 kilometre mesafede bulunuyor. Zirveye, Nisan’da Finlandiya’nın katılmasıyla sayısı 31’e çıkan üye ülkelerin katılacağı kaydedildi.
Ayrıca NATO Zirvesi’ne, üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra üyeliğe davet edilen ancak henüz onaylanmayan İsveç ile Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda liderlerinin katılacağı bildirildi.
Ukrayna Meselesi Konuşulacak
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin de zirve için Vilnius’a gideceği söylendi. Sovyetler Birliği’nden 1990’da ayrılan ilk cumhuriyet olan ve 2004’te NATO İttifak’ına katılan Litvanya’daki zirvede Rusya ile arasındaki savaş devam eden Ukrayna meselesinin konuşulacağı aktarıldı.
Konular arasındaki Ukrayna başlığında, gelecek birkaç yılı kapsayacak şekilde elindeki Sovyet dönemi malzemelerini NATO standartlarına getirilerek askeri desteğin artırılması hedefleniyor.
Ayrıca Ukrayna ile siyasi ilişkilerin yukarı taşınarak NATO-Ukrayna Konseyi’nin kurulması ve bunun ilk toplantısının yapması planlanıyor. Tüm bunlara ek olarak Ukrayna’ya verilecek güvenlik garantilerinin bulunduğuna işaret edildi.
Ukrayna’nın, Rusya ile Savaşı Bitmeden İttifaka Katılamaz
Güvenlik garantileri çerçevesinde Ukrayna’nın NATO üyeliğinin bulduğuna işaret edildi. Anadolu Ajansı (AA) haberinde NATO ülkelerinin 15 yıl önce Bükreş’te olduğu gibi Ukrayna’nın İttifak’a üye olacağını zirvede teyit etmesini beklediğini öne sürdü. Bu duruma ilişkin kesin bir mesaj verilmesi ise mümkün görünmüyor.
ABD başta olmak üzere birçok NATO İttifakı ülkesi Rusya ile devam eden savaşı bitmeden Ukrayna’nın ittifaka katılamayacağının altını çiziyor.
Vilnius Zirvesi’nde konuşulacak bir diğer başlıksa İsveç’in üyelik başvurusu olacak. Finlandiya’nın Nisan 2023’te üyeliğe kabul edilmesinden sonra İsveç’in üyelik sürecinin de bir an önce tamamlanması için en üst seviyede açıklamalar yapıldı.
Ancak Türkiye, İsveç’in üyeliğine meşru güvenlik endişeleri sebebiyle karşı duruyor. Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderilmesi konusundaki beklentinin karşılanmaması, İsveç’te terörle mücadele için yapılan yasal düzenlemeleri uygulamadaki sıkıntılar üyelik sürecinin önünde engel teşkil ediyor.
Gizli Askeri Planlar Üç Bölgede Oluşturuldu
NATO’nun Rusya’ya karşı oluşturduğu yeni askeri planların da zirvede liderlerce onaylanması hedefleniyor. İttifak’ın savunma ve caydırıcılığını artırmak için hazırlanan gizli askeri planların üç bölge kapsamında oluşturulduğu vurgulandı.
NATO Zirvesi’ne katılacak liderlerin Vilnius’ta savunma harcamalarının artırılmasını da konuşacağı bildirildi. Bahsi geçen çerçevedeyse Savunma Üretim Eylem Planı’nın onaylanması bekleniyor.
KAYNAK: AA