Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

NATO/Stoltenberg: Türkiye, İsveç ve Finlandiya Endişelerinde Haklı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın birliğe üyelik sürecinde, Türkiye'nin duruşuna dair yeni bir açıklamada bulundu.
NATO/Stoltenberg: Türkiye, İsveç ve Finlandiya Endişelerinde Haklı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik başvurularına karşı çıkarken dile getirdiği güvenlik endişelerinin meşru olduğunu söyledi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto’yu ziyaret eden Stoltenberg, başka hiçbir NATO müttefikinin Türkiye’den daha fazla terör saldırısına maruz kalmadığını ve bu nedenle endişelerinin ciddiye alınması gerektiğini kaydetti.

Stoltenberg ayrıca Madrid Zirvesi’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO başvurularını kabul etmek için son tarih olmadığını kaydetti.

Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili bir açıklama da NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana’dan gelmişti. Geoana, İsveç ve Finlandiya’nın NATO saflarına katılacağından emin olduklarını belirterek, “Müttefiklerin endişeleri var. Türkiye’nin de konu teröristler olduğunda meşru olan bazı endişeleri var” açıklamasını yapmıştı.

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş sonrasında, NATO’ya yeni ülkelerin katılması söz konusu olmuştu. Finlandiya ve İsveç geçtiğimiz haftalarda NATO’ya katılmak için resmi başvurusunu yapmıştı.

GCM Yatırım Banner

Türkiye Kapıyı Kapatmıştı

Bu başvuru ittifakın üyelerinden Türkiye’nin tepkisini çekmişti. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer hükümet yetkilileri tarafından, her iki ülkenin NATO’ya üyeliğine olumlu bakılmayacağı açıklamaları yapılmıştı.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı çıkılmasına neden olarak, her iki ülkenin terör örgütlerine ev sahipliği yapması gösteriliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuyla ilgili geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamasında, “NATO’nun bir güvenlik örgütü olduğunu biliyorsak bir terör örgütünün alınmasına evet diyemeyiz. AB üyesi ülkelerinin birçoğu bu terör örgütlerini kabullenmeyi kendi parlamentolarında konuşma yaptırıyorlar.” ifadelerini kullanmıştı.

İlerleyen günlerde her iki ülkenin heyetleri Türkiye’de ikna için temaslarda bulunmuş ancak net bir sonuca varılamamıştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.