Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümüne yaklaşılırken, Kremlin’in sık sık duyurduğu barış müzakeresi talebine Kiev’in yanıtı merak konusu oldu. NATO tarafının konuya ilişkin tavrı ise dikkat çekti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, kurulacak bir müzakere masasında Ukrayna’nın elini güçlendirmek için askeri destek istedi.
kolayca yatırım yapın
Norveç’te düzenlenen İşveren Konfederasyonu toplantısında konuşan Stoltenberg, “Ukrayna’nın Avrupa’da bağımsız demokratik bir ülke olarak kalacağı müzakere edilmiş bir barış istiyorsak buna ulaşmanın en hızlı yolu Ukrayna’yı desteklemektir” dedi.
“Barışa giden yol da aslında silahlardan geçmektedir” şeklinde çıkışta bulunarak, her savaşın müzakere masasında sonlanacağını söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin müzakereler için köprüleri yakmasına rağmen bu savaşın masada biteceğine inandığını paylaştı.
Kurulacak masada Ukrayna’nın lehine şartların sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, “Ukraynalıların masada elde edebilecekleri, muharebe sahasındaki güçlerine bağlı” dedi.
“Savaş Bitse Bile Rusya ile İlişkilerimizdeki Sorunlar Sürecek”
Savaşın son bulduğu senaryo üzerinden değerlendirmeler yapan Stoltenberg, çatışma sürecinde Rusya ile gerilen ilişkilerin ne olacağına dair de görüş bildirdi.
Rusya’ya karşı tavrını sürdüren NATO’nun, savaş sonucu ne olursa olsun, Moskova ile olan soğuk savaşı sürdüreceğine işaret etti.
Avrupa’nın güvenliğinde yaşanan değişimin kalıcı olduğunu söyleyerek, Rusya’nın Batı algısını eleştirdi.
Moskova hükümetinin farklı bir Avrupa istediğini ve komşularını kontrol etme amacında olduğunu savundu. Stoltenberg, “Savaş bitse bile Rusya ile ilişkilerimizdeki sorunlar sürecek” şeklinde çıkışta bulundu.
“Ukrayna Savaşından 3 Ders Çıkardık”
Rusya’yı hafife almamak gerektiğini düşünen Stoltenberg, yaşanan savaş ortamından üç ders çıkardıklarını söyledi.
İlk dersin, NATO’nun savunma yatırımlarına daha fazla ağırlık vermesi olduğunu söyledi. İkincisini, otoriter rejimlere arz anlamında bağımlı olmamak gerektiği ve sonuncusunu, otoriter rejimlerin birbirine daha çok kenetlenerek güç birliği kurması olarak sıraladı. (AA)