Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı çıkmasının yankıları sürüyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Başkanı Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.
NATO’nun genişlemesi kapsamında İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurusundan bahseden Stoltenberg, Türkiye’nin bu konuya bakışına dair konuştu. Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunu belirten Stoltenberg, dile getirilen endişelerin NATO içinde oturup konuşmaları gerektiğini ifade etti.
Stoltenberg: Ankara ile Temastayız
Şu anda bunu yaptıklarını belirten NATO Genel Sekreteri, “Ankara ile Türkiye yönetimi ile yakın temas halindeyiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuşuyoruz. Aynı zamanda İsveç ve Finlandiya ile de konuşuyoruz. Yakın zamanda Stockholm, Helsinki ve Ankara’dan üst düzey yetkilileri bir araya getireceğiz.” açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin güvenlik konusunda önemli katkıları olduğunun altını çizen Stoltenberg, Irak ve Suriye gibi ülkelerle komşuluğu nedeniyle, DEAŞ ile mücadelede Türkiye’nin kilit bir rolü olduğunu söyledi.
Stoltenberg, Türkiye’nin ayrıca Karadeniz’de de Rusya ile yakın ve önemli bir konumda olduğunu belirterek, konuşup doğru yolun bulunması gerektiğini ifade etti. Tüm NATO üyeleriyle olduğu gibi Biden ile de Türkiye’nin çıkışını konuştuklarını söyleyen Stoltenberg, konunun asıl muhataplarının İsveç ve Finlandiya olduğunu belirtti.
Stoltenberg’den Ukrayna Açıklaması
Jens Stoltenberg’in gündeminde, Ukrayna’nın Rusya ile olası görüşmeleri vardı. Rusya ile yapılan savaşta Ukrayna’nın ağır bedeller ödediğini belirten NATO Genel Sekreteri, müzakere sürecinde Ukrayna’nın hangi şartları kabul edip etmeyeceğine karar veremeyeceklerini ifade etti.
NATO’nun Ukrayna’ya verdiği savunma desteğinin sahada büyük bir fark yarattığını kaydeden Stoltenberg, “Ukrayna’nın kendini savunmasını sağlamakla beraber gerginliğin tırmanmasını engellemeliyiz.” diye konuştu. Stoltenberg, NATO’nun müdahil olacağı bir savaşın daha da yıkıcı etkileri olacağını belirterek, bundan kaçındıklarını söyledi.
Jens Stoltenberg geçtiğimiz günlerde, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine dair Türkiye’nin endişelerinin giderilmesi amacıyla Brüksel’de görüşme gerçekleştirileceğini söylemişti.