Küçük çocukları etkileyen nadir, yeni bir viral enfeksiyonun ortaya çıkması ve ülkede 100’den fazla vakaya rastlanması, Hindistan’daki sağlık yetkililerinin vatandaşlara seslenip uyarılarda bulunmasına neden oldu.
İlk vakasının 6 Mayıs tarihinde Kerala eyaletinde tespit edildiği ve ürettiği ağrılı kırmızı kabarcıklar nedeniyle domates gribi olarak adlandırılan hastalık şimdiye kadar beş yaşın altındaki 82 çocukta tespit edildi.
O tarihten bu yana komşu bölge Tamil Nadu eyaletinde ve doğudaki Odisha’da dokuz yaşındaki çocukların enfekte olduğu 26 yeni vaka daha bildirildi.
Domates Gribi için Önlemler Sıkılaşıyor
Times of India’nın haberine göre Hindistan Sağlık Bakanlığı, virüsün yaşamı tehdit etmediğini, ancak bu hafta tüm eyaletler için test ve önleme yönergeleri dağıtılacağını duyurdu.
Bakanlık ayrıca ebeveynleri, çocuklarını semptomlar için kontrol etme konusunda daha dikkatli olmaya davet etti.
Domates Gribi Nedir?
Domates gribi, çoğunlukla beş yaşın altında kalan küçük çocuklar arasında yakın temas yoluyla yayılan, bulaşıcılığı yüksek bir viral enfeksiyon olarak tanımlanıyor.
Semptomlar arasında yorgunluk, bulantı, kusma, ishal, ateş, sıvı kaybı, eklemlerde şişme, vücut ağrıları ve yaygın grip benzeri semptomların yanı sıra hastalığa ismini veren domates görünümlü kabarcıklar yer alıyor.
Bilim Adamları Hastalığın Kaynağını Araştırıyor
Bilim adamları hala virüsün ortaya çıkmasındaki temel nedeni belirlemeye çalışıyor. İngiliz tıp dergisi The Lancet’te geçen hafta yayımlanan bir makaleye göre; hastalık, bazı benzer belirtiler göstermesine rağmen Kovid-19 ile ile herhangi bir bağlantı göstermiyor.
Virüsün, sivrisinekler aracılığıyla bulaşan iki viral hastalık, chikungunya ya da dang hummasının bir yan etkisi olarak ortaya çıkmış olması daha olası görülüyor.
Bir diğer görüşe göre, özellikle bir ila beş yaş arasındaki çocukları ve bağışıklığı baskılanmış yetişkin kişileri hedef alan yaygın bir bulaşıcı hastalık olan viral el, ayak ve ağız hastalığının yeni bir türü olabileceği de belirtiliyor.
Söz konusu yaş grubunda viral enfeksiyonların yaygın görülmesi ve yayılmanın yakın temas yoluyla olması muhtemel olması, çocukların domates gribine maruz kalma riskini daha yüksek kılıyor. Ayrıca hijyen olmayan yüzeylere dokunmaları, bebek bezi kullanmaları ve ağızlarına direkt olarak bir şeyler sokmaları nedeniyle özellikle yüksek risk altında bulunuyorlar.
Sağlık Yetkililerinden Yaşlılar için Risk Uyarısı
Bununla birlikte, salgının kontrol altına alınamaması ve bulaşmanın sınırlı olmaması halinde yaşlı yetişkinler de risk altına girebilir. The Lancet makalesinde bu konuya da değinilirken şu ifadelere yer verildi: “El, ağız ve ayak hastalığına benzerlikler göz önünde bulundurulduğunda, çocuklarda domates gribi salgını kontrol altına alınıp önlenemez ise bulaşma yetişkinlerde de yayılarak çok daha ciddi sonuçlara yol açabilir.”
Uzmanlar, domates gribinin kendi kendini sınırlayan bir hastalık olduğunu yani tedavi olmaksızın kendiliğinden düzelme eğiliminde olduğunun altını çiziyor.
Bunun yanında sağlık yetkilileri, vatandaşları, semptomların başlangıç göstermesinden sonraki beş ila yedi gün süresince şüpheli vakaları izole etmek de dahil olmak üzere, salgının yayılımını önlemek adına ihtiyati tedbirler almaya çağırdı.