Merkez Bankası’nın başına geçen Hafize Gaye Erkan’ın rezerv kaybına dur diyecekleri mesajını verdiği günden itibaren Haziran ayından bugüne Merkez Bankası’nın net rezervinde artış toplamda 21,5 milyar doları buldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), haftalık olarak paylaştığı para ve banka istatistiklerine göre geçen hafta itibarıyla brüt, altın ve döviz olmak üzere toplam rezervler 116 milyar 319 milyon dolar seviyesinde kayda geçti.
Merkez Bankası’nın artan rezerv kaynağını kaleme alan Dünya gazetesi yazarı Naci Bakır, yeni dönemin politika değişikliğini yorumladı.
TCMB’nin brüt rezervinde kayda değer kısmın takas anlamına gelen swap yoluyla oluşturulduğunu söyleyen Bakır şöyle yazdı:
“Swap dövizler, Merkez Bankası kasasında bulunmakla birlikte gerçek anlamda elde edinilmiş bir rezerv niteliği taşımayıp, belli vadelerle takas edilmiş emanet dövizler anlamına geliyor. Yurt içi para karşılığında yapılan döviz forward ve future’ların toplam net pozisyonu olan swap hacmi, başka deyişle yerli para karşılığı geçici süreyle takas edilen söz konusu varlıkların stok değeri, 11 Ağustos itibarıyla 66 milyar 410 milyon dolar düzeyinde bulunuyor.”
Swap Hariç Net Rezervde Seviye Eksi 50,7 Milyar Dolar
Bakır, söz konusu swap anlaşmalarının kısa zamanlı olduğunu kaydederek, “Geçici süreler için yerli para ile takas edilen söz konusu tutar düşüldükten sonra ise Merkez Bankası’nın net rezervi eksi 50 milyar 656 milyon dolar” diye ekledi.
Swap hariç net rezervin 10 haftada 10,5 milyar dolar arttığını kaydederek, emanet paraların da satıldığını şöyle ifade etti:
“Merkez Bankası’nın döviz yükümlülükleri ve swaplar düşüldükten sonra ortaya çıkan net rezerv düzeyinin eksi değerde olması, önceki dönemde; zorunlu karşılıklar, bankalar mevduatı vb. şeklinde kasasında tutması gereken dövizler ile swap yoluyla edindiği emanet dövizleri de satarak, eksiye geçmiş olduğunu gösteriyor.”