Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Nisan ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırma sonuçlarını açıkladı. Buna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 5.323,64 TL’ye yükseldi.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 17.340,47 TL’ye yükseldi. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 6.965 TL oldu.
2021 yılının başından Nisan ayına kadar olan sürede, 4 kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı tam 2 katına çıkarken, açıklamada; “İçinde bulunduğumuz enflasyonist dönem tüketici alışkanlıklarında önemli değişikliklere yol açıyor. Marketlerde ve semt pazarlarında toplu alışveriş azalıyor, az ve sık alışveriş artıyor. Daha küçük paketler, daha ekonomik markalar tercih ediliyor.” ifadesine yer verildi.
Martın son haftasında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sanayicilere sattığı buğdaya yüzde 22 oranında zam yaptığı belirtildi. Dolayısıyla buğday içeren gıda ürünlerinde, tüketici tarafında Ramazan Bayramı sonrasında bir zam beklendiği söylendi.
Yüksek maliyetler ve dişi sığır sayısının azalmasına çözüm bulunmazsa, kuşbaşı etin yaz aylarında 175 lirayı geçmesi bekleniyor. Elektrik ve gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle, üretim kısmında verim azalması beklenen raporda, “Zamlar öncesindeki gibi gübreleme ve sulamaya devam edilen yerlerde ise maliyetler artacak. Bu çıkmazın doğal sonucu olarak, yaz aylarında gıda fiyatlarında eğer olursa önceki yıllara kıyasla çok sınırlı bir gerileme olacağı şimdiden öne sürülebilir.” denildi.
Gıda Enflasyonu Bir Önceki Aya Göre Yüzde 8,02 Arttı
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı Nisan’da aylık bazda yüzde 8,02, son on iki ayda yüzde 85,02 arttı. Bir önceki aya kıyasla süte yüzde 21, peynire yüzde 18, yoğurda yüzde 23 zam geldi.
En ucuz balık olan hamsinin kilosunun 45 lirayı, tavuğun 40 lirayı geçtiği belirtildi. Kuru fasulye ve kırmızı mercimek fiyatı artarken nohut ve yeşil mercimeğin fiyatı değişmedi. Ortalama sebze kg fiyatı 11,92 TL, ortalama meyve kg fiyatı 10,52 oldu. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı 11,22 TL açıklandı.
Mart ayında yüzde 40 artan ayçiçek yağı fiyatı Nisan’da değişmedi. TÜRKŞEKER’in 4 Mart’ta yaptığı yüzde 20 zam hatırlatılırken, 1 Nisan’da yüzde 30 daha ek zam yaptığı bildirildi.