MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, CNBC-e’de katıldığı bir programda asgari ücret ve faiz politikaları hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
kolayca yatırım yapın
Ekonomideki mevcut durumu ve iş dünyasının beklentilerini değerlendiren Asmalı, asgari ücret artışı için dengeli bir formül önerdi ve 2024’te sembolik bir faiz indiriminin önemine vurgu yaptı.
“Asgari Ücrette Ara Formülle Uzlaşılabilir”
Asgari ücret konusunda görüşlerini paylaşan Asmalı, özellikle büyükşehirlerde yaşam maliyetlerinin ciddi şekilde arttığını ifade etti. “Maaşların yetmemesindeki en büyük sorunlardan biri kira. Hanehalkı harcamalarının yarısından fazlası konut, enerji ve gıda gibi temel ihtiyaçlara gidiyor. Büyükşehirlerde mevcut asgari ücretle geçinmek çok zor” diye konuştu.
Asmalı, bölgesel asgari ücret uygulamasının değerlendirilebileceğini belirterek, “Önerimiz, beklenen enflasyon rakamına refah payı eklenerek asgari ücretin belirlenmesidir. Geçtiğimiz yılın enflasyonu ile bu yılki beklentiler arasında bir denge kurulabilir.” ifadelerini kullandı.
Bu sayede çalışanların alım gücünün korunabileceğini, ancak bunun hassas bir denge olduğunu belirtti. Asgari ücretteki artışın, diğer ücret gruplarını da etkilediği, mavi ve beyaz yakalılara da benzer oranlarda artış yapılması gerektiğini sözlerine ekledi. Asmalı ayrıca, asgari ücret artışının yanı sıra sosyal desteklerin devreye alınmasının da gerektiğini belirtti.
2024 için Sembolik Faiz İndirimi Çağrısı
Faiz politikaları üzerine de açıklamalarda bulunan Asmalı, yüksek faiz oranlarının hem işletmeler hem de tüketiciler üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu söyledi.
Türk iş dünyasının finansmana erişimde zorlandığını belirten Asmalı, “Mevcut yüzde 50’lik faiz oranlarıyla yatırım yapmak son derece maliyetli hale geldi. Bu durum piyasada derinden hissediliyor. 2024’ü sembolik de olsa bir faiz indirimiyle kapatmalıyız. Bunun ekonomik, psikolojik ve siyasi açıdan önemli etkileri olacaktır” diye konuştu.
Asmalı, enflasyonla mücadelenin yalnızca para politikalarıyla yeterli olmadığını belirterek, yapısal reformları hayata geçirmekte geç kalındığını ifade etti.
2025’in reform yılı ilan edilmesi ve Ar-Ge, yerli üretim, teknolojik yatırımlar gibi alanların teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için sıkı maliye politikalarıyla desteklenen kapsamlı bir reform sürecine olduğunu vurguladı.