Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs krizi, milyarderleri de artı ya da eksi yönde yol almaya sürükledi. 2020’nin ilk dört ayında 30 milyar dolardan fazla kazanan Jeff Bezos gibi isimler ve özellikle teknoloji alanında faaliyet gösteren firmaların sahipleri, pandemiden faydalanırken birçoğu aylar içinde milyarlarca dolar kaybetti.
kolayca yatırım yapın
Asya’nın en zengini olan Hindistanlı Mukesh Ambani ise krizi fırsata çevirmeyi başaran isimlerden biri olarak manşetleri süsledi.
Mayıs ayında pandeminin etkileri azalana kadar maaş almayacağını açıklayan Ambani, holdiginin hisselerindeki son artışla dünyanın en zengin 10 kişisinin arasına girdi.
Hurun Research, 31 Mayıs 2020’de sona eren dört ay içinde dünyanın en başarılı girişimcilerinin servet değişikliklerini inceleyen özel bir rapor yayımladı.Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi Mukesh Ambani, servetin 67 milyar dolar çıkartarak dünyanın en zengin 10 kişisinin arasına girdi. Raporda yükseliş için V şeklinde toparlanma ifadelerine yer verilirken, Hindistanlı milyarderin salgın sonrası iki ayda 19 milyar dolar kaybettikten sonra son iki ayda 18 milyar dolar getiri sağladığı belirtildi.
Hurun’dan Anas Rahman Junaid; “Teknoloji sektöründe dünyanın en hızlı milyar dolarlık fon sağlamasını tamamlayan Mukesh Ambani, 22 Mart sokağa çıkma yasağı öncesinde kaybettiği tüm serveti kazandı” dedi.
Ayrıca raporda Mukesh Ambani’nin önümüzdeki iki veya üç yıl içinde dünyanın en zengin beş kişisinden biri olarak ortaya çıkacağı belirtildi.Sonuçta Ambani, Hindistan’daki sokağa çıkma yasağı ortasında 22 milyar dolardan fazla para toplamıştı ki bu başarı; yatırımcı güvenini ve Reliance’ın hisselerini artırarak kendisini dokuz yıllık aranın ardından yeniden dünyanın en zengin 10 milyarderi arasına yerleştirdi.
İlk kez 2008 yılında 43 milyar dolar ile beşinci sıradan 10 en zengin arasına girmiş ve üç yıl boyunca pozisyonunu korumuştu. Forbes’a göre 2012 yılında ilk 10’dan çıkmıştı. Ambani’nin yeniden yükselişi, milyarderin petrol ve petrokimya devini telekom ve perakende sektöründeki hızla büyüyen yeni girişimlere nasıl dönüştürdüğü ile ilgiliydi.
22 milyar dolarlık fonun üçte ikisinden fazlası, Reliance’ın hızla büyüyen telekom ve geniş bant birimi Jio Platforms’un %25’lik hissesini dünyanın en kurnaz yatırımcılarına devrederek toplandı.
Bu grup, 5,7 milyar dolar karşılığında %10 hisse alan Mark Zuckerberg’i ve %2,3 hisse için 1,5 milyar dolar ödeyen Robert Smith’in özel sermaye firmasını içeriyordu. Şirketin hisseleri de son üç ay içinde yüzde 80’den fazla kazandı.