Yurt içi piyasalar, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından açıklanan raporları yakından takip ediyor. Söz konusu raporlar, Türkiye ekonomisine yönelik önemli notlar ve beklentiler içerdiği için başta yabancı para girişi ve diğer etkenler açısından kritik önem taşıyor.
kolayca yatırım yapın
Moody’s, Türkiye için kredi notunu açıklamak üzere 2 farklı tarih belirledi. Foreks’in haberine göre ilk rapor tarihi 12 Ocak 2024, ikinci rapor tarihi ise 19 Temmuz 2024 olarak açıklandı. Kuruluşun 2024’te değerlendireceği ilk ülkenin Türkiye olması da piyasaların dikkatini çekti.
2023’ün Aralık ayında Moody’s’in Türkiye’nin kredi notuna yönelik bir güncelleme yapması bekleniyordu. Fakat kuruluş, Türkiye’nin kredi notu veya görünümüne yönelik herhangi bir değişiklik yapılmadığı belirtildi. 19 Aralık’ta paylaşılan raporda, kredi görüşünün olumlu senaryoda bile toparlanmasının zaman alacağı açıklanmıştı.
Kaynak: Mahfi Eğilmez
Ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye için son yapılan kredi güncellemelerini bir tabloda derleyerek paylaşmıştı.
Moody’s’in Türkiye için kredi notu “durağan” görünüm ise “B3” seviyesinde. B3 notu “yüksek spekülatif düzey”, yatırım olarak da “düşük düzey” anlamına geliyor.
Diğer Kuruluşlar için Tarih Ne?
Yurt içi piyasalar diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye için paylaşacağı raporların takvimini merak ediyor. Fitch 8 Mart 2024 ve 6 Eylül 2024, CI Ratings ise 17 Mayıs 2024 ve 16 Kasım 2024 tarihlerini rapor takvimi olarak belirledi.
Söz konusu kuruluşların belirttikleri tarihlerde rapor paylaşma gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Fitch ve CI Ratings genel olarak bu takvime uyarken S&P Global ve Moody’s bazı durumlarda bu tarihleri pas geçebiliyor.
Türkiye’nin kredi notu görünümünü Fitch 8 Eylül 2024’te “negatif”ten “durağan”a, S&P Global ise 30 Kasım 2024’te “durağan”dan “pozitif”e güncellemişti. İki kuruluş da kredi notunu “B” olarak teyit etti.
Fitch, 22 Aralık’ta yaptığı açıklamada Türkiye’de seçim sonrası yaşanan politika değişikliğine dikkat çekti ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artışının etkisinin gecikmeli görüleceğini belirtti. Kuruluş, sıkılaştırmanın beklediklerinden daha büyük ve hızlı olduğunu vurgulamıştı.