Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Küresel Makro Görünüm 2024-25 Raporu’nun Şubat sayısını yayımladı. “G20 ekonomilerinin büyümesi 2024’te biraz daha düşük seviyelerde istikrar kazanacak” başlığıyla yayımlanan raporda, küresel ekonominin gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda normalleşmeye başladığı belirtildi.
Covid-19 pandemisi sonrasında etkili politika adımları, iyileşen arz-talep dengeleri ve Avrupa’da kışların ılıman geçmesi gibi diğer birçok etkenle gelişmiş ekonomiler için yumuşak inişin mümkün olduğu aktarıldı.
ABD ve Avrupa merkez bankalarının muhtemelen yılın ikinci çeyreğinde faiz indirimine başlayacağı belirtilen raporda, jeopolitik riskler ve enflasyonun, ekonomik görünüm üzerinde temel riskler olmaya devam ettiği kaydedildi.
Söz konusu değerlendirme ve beklentiler neticesinde G20 ülkelerinde ekonomik büyümenin hem bu yıl hem de gelecek yıl zayıflamasının muhtemel olduğu söylendi. G20 ülkelerinin tamamında ekonominin 2024 yılında yüzde 2,4, 2025 yılında ise yüzde 2,6 oranında büyüyeceği öngörüldü. G20 ekonomisi 2023 yılında yüzde 2,9 oranında büyüme sağlamıştı.
G20 ülkeleri arasında bu yıl ekonomisinde daralma beklenen tek ülke Arjantin oldu. Gelişmiş G20 ülke ekonomisinde bu yıl yüzde 1,5, gelişmekte olanlarda yüzde 3,8 büyüme bekleniyor.
Merkez Bankaları Zamanı Gelince Normalleşmeye Geçecek
Pandemi sonrasında zirveleri gören enflasyonu düşürmek için tüm ülkelerin merkez bankaları para politikasında değişikliğe gitti. Faiz oranları son yılların en yüksek seviyelerine çıkarılarak, sıkı para politikası uygulanmaya başlandı.
Küresel piyasalara yön veren ABD Merkez Bankası (FED) kararları ise bu noktada çok önemli. FED yetkilileri verilere bağlı olarak ilerleyeceklerini söylerken, faiz indirimi için yılın ikinci yarısı işaret ediliyor.
Moody’s raporunda, enflasyonda aşağı yönlü seyir başladıkça, büyük merkez bankalarının zamanı gelince para politikalarında normalleşmeye başlayacağı belirtildi. FED’in faizi 100 baz puan indireceği ve 2025 yılında faiz indirimlerine devam edeceği aktarıldı.
Makroekonomik Riskler Azalıyor
Makroekonomik risklerin geçen yıla göre azaldığı ancak mevcut riskler arasında enflasyon, nihai faiz oranlarının düzeyine ilişkin belirsizlik ve finans sektöründeki kırılganlıkların yer aldığı söylendi.
Jeopolitik gelişmelerin emtialar ve küresel ticaret üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği kaydedilirken, hala devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ile Orta Doğu’daki çatışmalara dikkat çekildi.
Moody’s Türkiye ekonomisinin ise bu yıl yüzde 2,5, 2025 yılında yüzde 3 oranında büyümesini bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi 2023 yılında yüzde 4,5 oranında büyüme sağladı.
Kurum ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2,1, Euro Bölgesi’nin yüzde 0,8, Japonya’nın yüzde 1,0, Almanya’nın yüzde 0,3, İngiltere’nin yüzde 0,5 ve Çin’in yüzde 4 oranında büyümesini bekliyor.