Dünyanın önde gelen teknoloji ve yazılım şirketlerinden Microsoft, geliştirdiği pek çok ürünü milyonlarca kişiye sunuyor ve büyük gelir elde ediyor. Bilindiği üzere şirketin başlıca yazılımı Windows 10 olmakta. Bununla beraber Office 365 şirketin en çok satan yazılımlarından biri olmakta. Microsoft bu ürünleri kendi sitesinde lisanslı olarak satıyor.
Ancak pek çok uygulamada olduğu gibi Microsoft uygulamalarının da korsan sürümlerine rastlamak mümkün. Korsan yazılımlar ürün geliştiricilerinin büyük zarar görmesine neden oluyor. Bu ürünleri bilgisayarına yükleyen kullanıcılar ise çeşitli güvenlik riskleri ile karşı karşıya kalıyorlar.
Bazı güvenlik uzmanları Microsoft’un kendi ürünlerinin korsan sürümlerinin satıldığını ve şirketin buna bilinçli şekilde sessiz kaldığını belirtiyor. Korsan yazılımlar ile savaşan başlıca şirketler arasında yer alan Microsoft’un, bu durumdan artık sıkıldığı ve baş edemediğini düşünen sayısı da oldukça fazla.
Korsan Yazılımlar Bing Arama Motorunda Gösteriliyor
Microsoft’un milyonlarca kişi tarafından kullanılan ürünlere sahip olması, bu yazılımların korsan sürümlerinin geliştirilmesini kaçınılmaz hale getiriyor. Şirket bu duruma karşı mücadele etse de tam anlamıyla başarılı olduğunu söylemek zor. Son olarak Windows ve Office 365 gibi yaygın olarak kullanılan ürünlerin sahte sürümlerinin arama sayfalarına görüldüğü belirtildi.
Üstelik korsan ürünler Microsoft’un kendi arama motoru olan Bing’in sonuçlarında gösteriliyor. Şirketin kendi arama motorunda buna engel getirmemiş olması değişik yorumlar yapılmasına neden oldu. Sahte ürünlerin büyük bölümü orijinal sürüme göre son derece uygun fiyattan satışa sunulmuş. Microsoft bu ürünlere karşı kullanıcılarını uyarıyor.
Şirket açıklamasında “Orijinallik Sertifikası (COA) ile birlikte verilen Ürün Anahtarı Kartları haricinde, Microsoft, ürün anahtarlarını tek başına ürün olarak dağıtmaz. Herhangi bir alışveriş sitesinde, ya da çevrimiçi reklamlarda çok ucuza bir ürün görürseniz, bu ürün anahtarları büyük olasılıkla sahte veya çalınmış olabilir”
“Müşterilerimizi Microsoft’tan veya güvenilir ortaklarımızdan birinden orijinal Windows ve Office 365 satın almaya teşvik ediyoruz. Endüstri uzmanlarına göre, orijinal olmayan Windows ve Office 365 de dahil olmak üzere korsan yazılımların kullanılması, kötü amaçlı yazılım bulaşması, kişisel bilgilerin sahtekarlığa maruz kalması ve düşük performans gibi riskler içerebilir. ” ifadelerine yer verdi.
Uzmanlar şirketin korsan yazılım ile etkin bir şekilde mücadele etmediğini rakip yazılımların yayılmasını önlemek adına bilinçli olarak yumuşak davrandığını düşünüyor. Güvenlik anlamında bu haber ile gündeme gelen şirket diğer yandan Windows Defender için yeni bir karar aldı.
Windows Defender’in Adı Değişiyor
Windows işletim sistemlerinin korunmasından sorumlu olan Defender’in adı ve işlevinde önemli değişiklikler yapılacağı açıklandı. Bilindiği üzere Windows Defender, kullanıcıları kötü amaçlı yazılımlara karşı koruyan ürünlerin başında geliyor. Bugün halen Windows 10 işletim sisteminde önyüklü olarak gelen ve kullanıcıların güvenliğini sağlamakla sorumlu olan yazılımın adı değişiyor.
2006 yılından beri Windows 10 Defender adıyla bilinen yazılım bundan böyle Microsoft Defender olarak hayatına devam edecek. Güvenlik uzmanları Microsoft’un bu hamlesi ile Defender’i ortak bir platform haline getirmek istediğini ve çapraz platform desteğinin yaratmak istediğini belirtiyor. Yapılan son güncellemelerde görülen isimlerde Windows Defender’in yerini Microsoft Defender’in aldığı gözlerden kaçmıyor.
Mali Tablolar Rekor Kırdı
Şirketin açıkladığı son mali raporlar, başarılı bir yılın geride bırakıldığını gösteriyor. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde 33,7 milyar dolar gelir elde eden şirket, bir önceki yıla göre yüzde 12 artış sağladı Haziran’da sonlanan mali yıl verileri ise toplamda 125 milyar dolar gelir elde edildiğini gösteriyor.
Bulut yatırımları ile bu alanda da yüzde 19 büyüme kaydeden yazılım devi, en ciddi büyümesini burada kaydetti. Şirketin düşüş yaşadığı tek departman ise oyun pazarı. Karşısında PlayStation gibi güçlü bir rakibin olması ve uzun zamandır Microsoft’tan yeni bir konsol ürünü gelmemiş olması, kullanıcının ilgisinin azalmasına neden oluyor.
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen E3’te Xbox One X’ten çok daha hızlı olduğunu açıkladığı Project Scarlett‘in tanıtımı yapılmıştı. Oyun alanında yeni atılımlar yapması beklenen teknoloji devinin, bulut tabanlı platformlar tanıtması ve Google Stadia’nın karşısına dişli bir rakip olarak dikilmesi bekleniyor.