27 Avrupa Birliği ülkesinin bir araya geleceği Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk toplantısı bugün Prag’da yapılıyor. Toplamda 44 liderin katılacağı toplantıda Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek. Yunanistan tarafından ise Başbakan Kiryakos Miçotakis gelecek.
Uzun süredir karşılıklı atışma yaşayan iki liderin Prag’da yüz yüze gelecek olması dünya basınında geniş yer tuttu. Bugün Yunan basınında yer alan haber ise dikkat çekti.
Atina merkezli Skai gazetesinde kaleme alınan haberde, Miçotakis’in toplantıda yapacağı konuşmada Türkiye’nin olduğu söylendi.
Yunanistan Başbakanı’nın başta Erdoğan olmak üzere Türkiye’yi tüm dünyaya şikayet edeceği açıklandı. Haberde, Miçotakis’in Prag’daki zirveyi Türkiye’yi şikayet etmek için bir fırsat olarak gördüğü ifade edildi.
“Aynı Şehirde İki Yabancı”
“Yeni Türk Yunan karşıtı hezeyanından sonra Prag savaşı – Aynı şehirde iki ‘yabancı’” başlıklı haberde, Türkiye’nin Yunanistan’ın egemenliğini tehdit ettiği, Atina’nın ise yalnız ve güçsüz olmadığı mesajı verildi. Haberde yer alan ifade şöyle:
“Her halükarda hükümet kaynakları Yunanistan’ın sakinliğini koruduğunu ve yanında uluslararası hukuku olan, müttefikleri olan ve her türlü zorluğa cevap verecek yeterli caydırıcı gücü olan bir ülkenin özgüveniyle hareket ettiğini vurguluyor.”
Miçotakis: “Gerekirse Askeri Güce Başvurmaya Hazırız”
Türkiye ve Libya arasında Pazartesi günü hidrokarbon alanında imzalanan mutabakat muhtırasına Yunanistan’ın tepkisi sert olmuştu.
Anlaşma kapsamında Libya, Türk keşif ve sondaj gemilerinin çalışma yürütebilmesi için kendi kıta sahanlığında kapıları açmıştı.
Libya’nın kıta sahanlığının bir bölümünün iki yıl önce imzalanan Yunanistan-Mısır anlaşması gereğince Yunan tarafında kalan bölge ile çakışması Atina’da deprem yarattı.
Yunanistan ile Libya arasında kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge (MEB) anlaşması bulunmadığı için Türkiye de bu durumdan yararlanmış oldu.
Miçotakis, dün parlamentoda yaptığı konuşmada, “Gerekirse askeri güce başvurmaya hazırız” şeklinde çıkışta bulunmuştu.
Yunanistan cephesinin, anlaşmanın iptali için Orta Doğu ülkelerine çıkarma yapmaya hazırlandığı öğrenildi.
AB, Türkiye’nin Karşısında Yer Aldı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya ile el sıkıştıktan sonra yaptığı açıklamada, Yunanistan ve diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bu anlaşmaya karışamayacaklarını duyurmuştu.
AB ve Almanya ise Türkiye’yi karşılarına alarak anlaşmayı tanımadıklarını açıklamıştı. Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Spano, söz konusu mutabakatın yasallığının kabul edilmediğini savunmuştu.
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christopher Burger ise “Yunanistan’a karşı yapılan bu anlaşmanın yasal bir hükmü yok” şeklinde çıkış yapmıştı.