Uluslararası danışmanlık firması McKinsey & Company tarafından hazırlanan bir rapor, metaverse üzerinde yapılan toplam harcamaların artacağını tahmin ediyor. Şirket küresel harcamaların 2030’a kadar 5 trilyon dolara ulaşabileceğini bildirdi.
‘Metaverse’de Değer Yaratma’ adlı rapor, metaverse üzerindeki mevcut benimseme ışığında önemli bilgileri ortaya koyuyor. McKinsey bu veriler sonrası metaverse’deki tüketici davranışının gelecekte beş farklı kategoriye bölüneceğini tahmin ediyor. Bu alanlar oyun, sosyalleşme, fitness, ticaret ve uzaktan öğrenme şeklinde sıralandı.
Araştırmaya katılan kullanıcıların yaklaşık yüzde 60’ı fiziksel alternatifine kıyasla sanal dünyada en az bir aktiviteyi tercih ettiğini belirtti. Metaverse üzerindeki kullanıcıların yüzde 79’u ise halihazırda bir satın alma işlemi gerçekleştirmiş durumda.
Metaverse’de E-Ticaret Başı Çekebilir
McKinsey, 2030 yılına kadar tüm harcamaların 2 trilyon ila 2,6 trilyon dolar aralığında olacağını tahmin ederken, e-ticaretin 206 milyar dolar ile bu alanda başı çekmesini bekliyor.
Geleneksel kripto pazarındaki mevcut karamsarlık karşısında iddialı tahminler içeren rapor, bu yılın ilk beş ayında, metaverse ile ilgili teknoloji ve altyapıya 120 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını vurguluyor. Bu rakam 2021’in tamamında 57 milyar dolar seviyesindeydi.
McKinsey kıdemli ortakları Lareina Yee ve Eric Hazan araştırmaları hakkında değerlendirmelerini paylaştı. Lareina Yee değerlendirmesinde, “Heyecan verici olan şey, metaverse’in üzerinde çalışabileceğimiz, yaşayabileceğimiz, bağlantı kurabileceğimiz ve işbirliği yapabileceğimiz internetten bir sonraki platform olmasıdır.” ifadelerini kullandı.
Yöneticilerden gelen yanıtlara değinen Yee, “Yöneticiler genellikle çok fazla fikir birliğine varmazlar, ancak araştırmamız ezici bir çoğunlukla bir konuda hemfikir olduklarını gösteriyor. Yüzde 95’i metaverse’in endüstrileri üzerinde olumlu bir etkisi olacağına inanıyor.” diye konuştu.
Yöneticilerin yüzde 25’i metaverse’in beş yıl içinde kuruluşlarının toplam marj büyümesinin yüzde 15’ini oluşturmasını beklediklerini ve yaklaşık üçte biri endüstrilerin işleyişinde önemli değişiklikler getirebileceğine inandıklarını belirtti.
Eric Hazan ise markaların metaverse’de kendilerini bekleyen fırsatlar konusunda heyecanlı olmaları gerektiğini, aynı zamanda zorluklarla doğrudan yüzleşmeye ve ciddi planlamalar yapmaya hazır olmaları gerektiğini söyledi.
Düşünülmesi gereken acil sorunlar olduğunu belirten Hazan, metaverse ile rekabet etmek yerine ondan yararlanmak için işgücünün bir kısmının yeniden vasıflandırılması gerektiğini belirtti. Paydaşların metaverse deneyiminin etik, güvenli ve kapsayıcı olduğundan emin olmak için bir yol haritası oluşturmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Metaverse üzerinde dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin artan bir ilgisi bulunuyor. Sosyal medya devi Facebook, bu alana yoğunlaşacağını açıklamış ve çatı şirketin adını Meta olarak değiştirmişti. Ödeme şirketi Mastercard geçtiğimiz günlerde metaverse ve NFT’ler için ticari marka başvurularında bulunmuştu.
Ekosisteme yönelik ticari marka başvurusunda bulunan son isim ise futbol tarihinin en ünlü yıldızlarından David Beckham olmuştu.