Kripto para piyasası son zamanlarda merkeziyetsiz finansın yükselişine tanık oldu. DeFi olarak adlandırılan bu ekosistemde çok sayıda merkeziyetsiz borsa bulunuyor. Yapılan araştırmalar ise bu platformlar üzerindeki ilginin arttığını gösteriyor.
Merkezi olmayan borsaların (DEX’ler), merkezi borsalarına kıyasla artıları ve eksileri bulunuyor. Avantajlar arasında sınırsız kripto ticaret çiftlerini gösterilebilir. İşe alım deneyimi ise olumsuz bir faktör olarak gösteriliyor.
Chainalysis’e göre, Nisan 2021’den bu yana web 3 kullanıcıları DEX’lere 224 milyar dolar göndererek Coinbase gibi merkezi borsaları geride bıraktı. Coinbase’de bu rakam aynı dönemde 175 milyar dolar olarak kaydedildi.
Bu rakamlar, alt satırdaki işlem hacimlerini ifade etmese de, DEX’lerin CEX’lere nasıl uygulanabilir bir alternatif sunduğunu vurguluyor. CEX’lerden DEX’lere geçiş büyüyen kripto sektörünün nasıl düzenleneceğine dair endişeleri artırıyor.
DEX’lerdeki Büyüme Düzenleyici Baskısını Artırabilir
Merkezi olmayan borsalarda insan bir muhatap bulunabilirken, merkeziyetsiz yapılarda bu durum mümkün olmuyor.
Chainalysis Ekonomisti Ethan McMahon, CEX’lerden DEX’lere geçişin 2020’nin yaz aylarında başladığını ve 2021’deki NFT patlamasını sürdürdüğünü söyledi. Rapora göre DEX’ler ilk olarak Eylül 2020’de yüzde 50’lik pazar payına sahip olurken, bu oran geçen yılın Haziran ayında 80 ile zirveye ulaştı.
Gelecekteki DEX hakimiyeti hakkında soru sorulduğunda McMahon, düzenlemenin bu rakamları etkileyebileceğini düşünüyor.
McMahon’a göre, merkezi olmayan borsalar gözetimsiz ve daha geniş bir döviz çifti yelpazesi sunarken, kullanımı kolay değil ve merkezi borsaların sunduğu aynı düzenleyici güvenceyi sunmuyor. DEX’lerin popülaritesi artmaya devam ederse, düzenleyici baskının artabileceği belirtiliyor.